Chléb, housky, rohlíky, pečivo

Tondovy párky v rohlíku – bez lepku, mléka i vajec

založeno 1.6.2018

400 g Schär Mix Bread

100 g Jizerka nebo pohanková mouka hladká + na posypání válu lze použít i Doves Farm samokyřící, pak prosím nedávejte kypřící prášek a těsto je trochu sušší ( a přidáte 50 ml vody více)

7 g prášku do pečiva

7 g sušeného droždí

60 g rozpuštěného sádla

500- 550 ml teplé vody

2 lžičky máku do těsta + na posypání

1/2 – 1 lžička soli cca 6-8 g

1 lžíce medu nebo agávového sirupu

8 menších tenkých párků bez lepku a mléčných složek

mísa s poklopem na kynutí nebo potrav. fólie na přetažení mísy + vál +váleček+ plech+ pečící papír, trubičk na kremrole + sádlo na potření

  1. Mouky v míse na kynutí (s poklopem) smícháme s kypř. práškem, solí a mákem promícháme vařečkou. Přisypeme droždí a opět promícháme. Přilijeme celý objem teplé vody s rozpuštěným medem či sirupem a rukou vymícháme těsto (cca 2 minuty).
  2. Těsto přiklopíme a necháme na teplém místě 1,5 hodiny kynout. Pak přilijeme rozpuštěné sádlo a opět prohněteme rukou, až se tuk do těsta “vpije”. Do trouby na dno dáme hrnec s cca 1 l vody, troubu nahřejeme na 250°C.
  3. Těsto rozdělíme na polovinu, z každé poloviny vyválíme na posypaném vále kolo o výšce těsta cca 1 cm, které rádélkem rozdělíme na čtyři čtvrtiny. Z každé čtvrtiny vytvarujeme rohlík – od širšího kraje trojúhelníku těsta, zahrneme růžky a rolujeme směrem ke špičce. Celkem na plech klademe 8 rohlíků. Potřeme je směsí horké vody se zbytkem sádla v mističce (ve které se sádlo rozehřívalo). Posypeme mákem. Při natáčení na trubičky nařežeme těsto na pruhy 2 cm široké a natáčíme na lehce sádlem pomazané trubičky.
  4. Rohlíky na plechu vložíme do velké čisté igelitové tašky (nebo zakryjeme potrav. folií) a přisuneme k nahřívající se troubě odpočinout na cca 20 minut. Vyndáme z igelitu a pečeme ve vyhřáté troubě s vodou v hrnci cca 15 minut. Trubičky s těstem v polovině pečení opatrně pootočíme, aby se propekly ze všech stran.Po upečení vyndáme pečivo vychladnout opatrně na mřížku. Díky sádlu, zůstane vláčné i druhý den a třetí…. Po vychladnutí Tondových “kremrolí” pečivo opatrně stáhneme z trubiček a vložíme malá párek omáčený v kečupu nebo hořčici.

Mega pizza bez lepku, vajec – z jednodruhových mouk

založené 28.5.2018

Vyzkoušela jsem zlepšovák z USA webek.. na spojení, chuť a křupavou strukturu těsta použít citrusový pektin (jemnou citrusovou vlákninu)… Musím říct, že nám moc chutnalo. Těsto na pizzu dělám běžně s trochou jogurtu, ale ten zrovna doma chyběl, tak jsem nahradila podmáslím a taky chuťově moc dobré. Prostě skvělá kombinace.

Nejlepší pečení pro křupavou kůrku je na pizza kameni. Je dobré pizzu na něj opatrně vložit s pečícím papírem do vyhřáté trouby či pece.

100 g hladké rýžové mouky+100 g hladké kukuřičné mouky+100 g tapiokového škrobu (+ na podsypání a prohnětení)

1 káv. lžička soli

2 káv. lžičky xantanu (Natural Jihlava)

5 g sušeného droždí

2 káv. lžičky citrusového práškového pektinu

1 pol. lžíce medu nebo sirupu

1 pol. lžíce olivového oleje

100 ml podmáslí (odstátého, aby nebylo studené)

200 – 250 ml teplé vody (podle hrubosti mouky – jinak sají)

Je možné potřít prolisovaným česnekem s olivovým olejem (1 stroužek + 2 pol. lžíce)

Na obložení: pasírovaná rajčata 4 pol. lžíce, sýry, sušená šunka, tuňák, olivy, brokolice, kuřecí vřené maso apod…

pečící papír, plech

  1. Mouky smícháme se solí, xantanem a pektinem, do zamíchané směsi přidáme sušené droždí, promícháme. Ve vedlejší nádobě prošleháme podmáslí, sladidlo, olej a přidáme teplou vodu, společně prošleháme.
  2. Do suché směsi přilijeme celý objem prošlehané tekutin, rukou vyhněteme hladké polotuhé těsto. Necháme odpočinout na teplém místě v uzavřené kynoucí míse nebo v míse potažené potravinářkou folií. Necháme cca 1 hodinu kynout.
  3. Troubu vyhřejeme na 250 -260°C, vložíme plech, aby se opravdu rozpálil. Těsto na pomoučené ploše prohněteme a rozválíme na pomoučeném pečícím papíru do kruhu, na výšku těsta cca 0,5 cm. Pizzu obložíme a opatrně vložíme i s pečícím papírem na horký plech do trouby. Pečeme cca 15 minut, až jsou okraje hnědé (můžeme potřít olejem s česnekem).
  4. Po upečení je třeba pizzu rychle přendat s papírem na mřížku a porcovat.

 

Mini pizza koláčky nebo slané drobné chroupáčky ala pizza – těsto bez lepku, mléka i vajíček

založeno 28.5.2018

Poměrně rychlé a jednoduché těsto z chlebové mouky, kterou máte určitě doma…

Na 8 – 10 ks

200 g Schär mix Bread nebo Jizerky zelené nebo Free from Lidl světlá chlebová apod. + na posypání válu

50 g Doves Farm samokypřící

pokud nemáte samokypřící mouku, doplňte chlebovou směs kukuřičným škrobem, tapiokovým, rýžovým apod. a k moukám přidejte 4 g kypřícího prášku bez lepku

špetka soli

1 káv. lžička medu nebo agáv. sirupu

3 – 4 g droždí sušeného

cca 250 ml teplé vody (podle druhu mouky)

1 pol. lžíce řepkového oleje (olivový) + na potření

rajčata drcená s bazalkou v plechovce

sušené oregáno

obložení dle možností – bezlaktózové sýry – mozzarella Galbani (fialová), Gran Moravia – bez laktózy, uleželé Goudy, výběrová šunka, sušená šunka, brokolice, kuřecí kousky masa, olivy…pikantní klobásky na kolečka, veganské náhrady sýra atd…

  1. Mouky promícháme se solí, pak teprve přisypeme droždí, zalijeme teplou vodou s rozmíchaným medem a olejem. Vytvoříme mírně lepivé těsto, které necháme v kynoucí míse potažené potravinářskou folií nebo s poklopem kynout cca 45 minut.
  2. Po vykynutí těsto prohněteme na vále a vyválíme na tloušťku 1 cm. Skleničkou vykrájíme kolečka. Na střed placičky dáme půl lžíce rajčat, obložíme dle chuti, posypeme špetkou oregána. Okraje potřeme olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 250°C cca 12-15 minut do zlatavého zbarvení. Necháme vychladnout na mřížce, případně posypeme posekanou čerstvou bazalkou.
  3. Z těsta můžete udělat dvě podélné placky, které potřeme rajčaty, obložíme kousky sýrů atd., zabalíme do roládky, utáhneme, nařežeme ostrým nožem na roládky a ty pečeme jako malé pizza šnečky cca 10 minut…

 

 

Arabské housky, placky, plněné bochánky??? – bez lepku, mléka, vajec, sóji

Lahodné zase trochu jiné vlastnoručně namíchané pečivo s vůní exotiky. Ploché housky můžete proříznout. Placky opéct na suché pánvi a podávat k jehněčímu či kuřecímu masu po arabsku. Bochánky můžete plnit zeleninovým kari či ostrou masovou směsí. Černucha dodá cizrnovo oříškové příchuti trochu exotiky…

100 g jemná cizrnová mouka
100 g jemná pudrová rýžová mouka
100 g kukuřičného škrobu
100 g bramborového škrobu
150 g jemně strouhaného vařeného bramboru (varný typ B, C)
1 káv. lžička guarové moučky (nemusí být
½ káv. lžičky xantanu
1 káv. lžička soli
½ káv. lžičky vinného kamene
1 káv. lžička agávového sirupu (10 g) nebo třtinového cukru
7 g sušeného droždí (Dr. Oetker nebo droždí s vlaštovkou)
350 ml teplé vody
1 pol. lžíce řepkového či olivového oleje
(černucha či jiná semínka na posypání)

  1. Mouky smícháme, přidáme strouhaný brambor, sůl, guar, xantan, vinný kámen a sušené droždí. Suroviny pořádně promísíme. Teplou vodu si odměříme a přimícháme agávový sirup. Tekutinu přidáme k moučné směsi a rukou vymícháme ve vláčné těsto.
    2. Mísu s těstem přikryjeme nejlépe poklopem či potravinářskou folií a necháme na teplém místě hodinu kynout.
    3. Po vykynutí přidáme k těstu olej a rukou ho opět do těsta zapracujeme..
    4. Z poloviny těsta můžeme mokrou rukou tvarovat housky, které necháme na plechu s pečicím papírem cca 10 minut odpočinout, potřeme vodou s troškou oleje a sypeme semínky černuchy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C (na dně s hrncem vody) asi 20 minut.
    5. Ze zbytku těsta můžeme tvarovat placky, které pečeme na teflonové pánvi za sucha, z každé strany cca 2 minuty (výška 1 cm).
    6. Pokud se pustíte do bochánků s náplní, je třeba si plech na muffiny vystlat papírovými košíčky. Do košíčků dát část těsta, mokrou rukou vytvoříme z těsta mističku, vložíme např. masovou náplň a opět z těsta vytvoříme mističku, kterou směs přikryjeme a těsto k sobě na bocích přitiskneme. Opět potřeme vodou s olejem a sypeme semínky. Pečení probíhá stejným způsobem.