Dorty a zákusky

Lipánkův mražený dort – bez lepku, laktózy, vajec

Už jste ochutnali nového bezlaktózového Lipánka? Skvělý jen tak nebo s ovocem, jako náplň do různých tvarohových koláčů. A třeba i ve formě zmrzlinového dortíku, třeba ke Dni dětí…. Vznikl rychle, jen jsem probrala zásoby v lednic a spíži.

Efektní, rychlý a moc dobrý!

Na korpus:

150 g rozmixovaných sušenek bez lepku, mléka i vajec ( použila jsem zbytky kakaových žraloků Gullón)

65 g tuku bezmléčného Alsanu nebo Prominea

 

Na jahodový krém:

4 kelímky Lipánka laktóza ≥0,01

Sypká směs na jahodovou náplň od Dr. Oetkera

Půlky jahod podle velikosti obvodu formy (15-17 cm) cca z 1ostředních jahod

 

Na čokoládový krém:

150 g rozpuštěné hořké čokolády bez mléka

1 kelímek Lipánka laktóza ≥0,01

Otvíratelná forma na dort 15-17 cm, pečící papír, trocha oleje na vymazání boků formy

  1. Rozdrcené sušenky smícháme s kousky vychladlého tuku vytvoříme drobenkové těsto, které rovnoměrně upěchujeme dno formy vyložené pečícím papírem. Necháme krátce vychladit v lednici.
  2. Čtyři Lipánky na jahodovou náplň vyšleháme se sypkou směsí cca 1 minutu, odložíme stranou. Rozpustíme hořkou čokoládu a po krátkém vychladnutí na pokojovou teplotu přišleháme 1 zbývající Lipánek v hladký čokoládový krém.
  3. Formu s vychlazeným korpusem vymažeme po bocích troškou oleje a postupně vedle sebe skládáme řezem k olejované straně půlky jahod (mírně zatlačíme do korpusu). Opatrně doprostřed rovnoměrně rozetřeme jahodovou náplň a necháme cca 15 minut zamrazit. Poté opatrně rozetřeme po povrchu dortíku čokoládový krém a celý dortík necháme několik hodin zamrazit.
  4. Před podáváním, necháme dort při pokojové teplotě odrazit, opatrně pomocí nahřátého kulatého nože uvolníme boky formy a krájíme nahřátým osušeným nožem rovné zmrzlinové řezy.

 

Míša dort – bez lepku,možno i bez laktózy či mléka

Pro bezlaktózovou variantu budete muset trochu běhat po obchodech, protože v každém mají prostě něco… V jednom bezlaktózový tvaroh v jiném šlehačku apod. Pro bezmléčnou variantu krému budete muset zakoupit silken toffu, které zpracujete stejně dobře jako kostku tvarohu a místo másla použít nejlépe Alsan, šlehačku nahradíte kokosovou. Chce to pak o 1-2 plátky želatiny více.

Chcete mít krásné nepečené dorty, používejte acetátovou folii z cukrářských potřeb. Navlhčenou přitiskněte k obvodu formy a krémové dortíky budou mít krásně rovné hrany….

Korpus:

4 vejce (žloutky + bílky zvlášť, špetka soli do bílků)

2 lžíce kakaového pudinku

2 lžíce kakaového prášku (belgické)

3+1 lžíce třtinového cukru

1 lžíce řepkového oleje

2 lžíce horké vody

1 káv. lžička vanilkového extraktu

3 g kypřícího prášku bez lepku Labeta

máslo bezlaktózové (Delacto apod.) + kukuřičná strouhanka nebo mandle či kokos na vymazání a vysypání formy

Krém:

500 ml smetana bezlaktózová (Kaufland) 33%

500 ml tučného bezlaktózového tvarohu nebo 1 tvaroh + 1 bezlakt. mascarpone

4 plátky želatiny + 5 lžic vody

120 g cukru moučka

2 vanilinové cukry

Poleva:

120 g hořké čokolády bez mléka

100 ml smetana bezlakt. 33%

10 g  bezlakt. másla

  1. Troubu předehřejeme na 180°C. Formu na dort 22 cm vymažeme a vysypeme. Z bílků a špetky soli ušleháme pevní sníh, na konec všleháme 1 pol. lžíci cukru. Ze žloutků a zbývajících 3 lžic cukru vyšleháme světle žlutou pěnu, přidáme lžíci oleje a horkou vodu, prošleháme. Přisypeme kakao, pudinkový prášek a kypřidlo, prošleháme. Nakonec jemně vmícháme tuhý sníh. Těsto vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu suchá. Korpus uvolníme z formy a necháme zchladnout volně na mřížce.
  2. Smetanu ušleháme do pevné šlehačky, přisypeme cukry a po lžících přidáme tvaroh. Vyšleháme krém. Želatinové plátky rozpustíme v 5 pol. lžících vody, zvolna ohřejeme, až se želatina úplně rozpustí. Do želatiny přidáme dvě lžíce tvaroh. krému a rozmícháme do směsi, kterou přidáme k celému objemu krému. Opět prošleháme. Necháme půl hodiny vychladnout.
  3. Vychladlý korpus vrátíme zpět do dortové formy, potřeme vychladlým krémem a necháme zatuhnout. Pak teprve připravíme polevu: ve skleněné míse nad parou (na vodní lázni) promícháme čokoládu se smetanou v hladký krém. Mísu s krémem sundáme z lázně a přidáme kousek másla, vymícháme polevu, kterou rozetřeme na zchladlý krém. Celý dort necháme vychladit do druhého dne.