Knedlíky

Letní teploty nás neopouštějí, české jahody postupně dozrávají, moravské meruňky budou za pár týdnů. Tady je tedy pár tipů na těsta, ze kterých vytvoříte lahodné ovocné knedlíky.

6.červen 2018

Úplně nejjednoduší je vytvořit bezlepkové těsto tvarohové.. recept Vám nabízím i já, tentokrát z pohankové jemně mleté mouky. Z tvarohového těsta (případně můžete využít i po způsobu italských cukrářů sýr Riccota) můžete vytvořit i malé knedlíčky či nočky, které přelijete ovocnou omáčkou – jahodovou, borůvkovou nebo meruňkovou. U nás se jí říká Žahour a přidává se do ní smetana. Ovocnou omáčku můžete dochutit vanilkou, kapkou dobrého koňaku a citrónovou šťávou či špetkou citrónové kůry. Skvělá je do omáčky např. svařená máta. Teplou omáčku doslaďte podle chuti cukrem, medem, xylitolem nebo speciálním sirupem, záleží jakou volbu preferujete. Na dohuštění používám na 4 porce omáčky 1 rovnou pol. lžíci vanilkového pudinku či kukuřičného škrobu.

Pokud trpíte k celiakii nebo alergii na lepek ještě nesnášenlivostí mléka a vajec a hledáte nějakou variantu nabízím Vám kynuťáky z těsta na Tondovy rohlíky. Jsou jemné a skvělé i při ohřátí na páře. Ohřev na páře preferuji u všech bezlepkových knedlíků. Díky ní získají zpět svoji nadýchanost a vlhkost. Z tohoto těsta můžete v zimě vytvořit i bájný alspký obr knedlík, který se sype mákem nebo polévá vanilkovou omáčkou a někdy se plní povidly. Kdo vajíčka smí, klidně do těsta přidejte jedno malé nebo jen žloutek pro barvu. Padají dotazy, zda jde těsto udělat i bez Jizerky… ano buď použitím jen samostatné Schar mix B – těsto více saje tekutiny a musíte cca 50 ml vody přidat nebo přimíchejte opět pohankovou či jahelnou mouku k základu z Scharky. Tam s vodou opatrně – záleží jak jemně mletou a jaký druh mouky přidáváte… I když přidáte to jedno vajíčko, dejte o lžíci základní mouky více.

Plnit můžete ovocem různým, přidat ovocnou omáčku nebo plnit na slano po způsobu malých čínských masových knedlíčků DIM SUM vařených v páře.

Tondovy kynuté borůvkové nebo jiné bez lepku, mléka a vajec

( na 8 knedlíků)

Vařit můžete ve vodě nebo právě na páře. Ohřívat doporučuji též na páře.

200 g Schär mix B

50 g Jizerka zelená

špetka soli

3 g prášku do pečiva bzl. Labeta

4 g sušeného droždí

1 pol. lžíce cukru moučka

200 ml teplé vody

1 mírně vrchovatá pol. lžíce sádla (rozpustit) nebo jiného tuku

mísa s poklopem nebo potravin. folie na přikrytí,

  1. Jak jsme zvyklí na Tondovky sypké směsi smícháme v míse. Droždí až jako poslední spolu s cukrem, NIKDE NE NA SŮL A KYPŘÁK! Přilijeme teplou vodu a rukou vymícháme a provzdušníme polotuhé těsto. Mísu s těstem přikryjeme a dáme na 1-1,5 h kynout na teplé místo.
  2. Po vykynutí přidáme rozpuštěný tuk a opět těsto zpracujeme až se tuk vsákne. Z těsta uštipujeme kousky, vyválíme v dlaních placičku plníme ovoce a zavřeme. Vaříme v mírně osolené vodě (voda musí jen probublávat pod bodem varu, tak na 2/3 výkonu) cca 6-7 minut. Na páře jim to trvá déle cca 10 -12 minut na střední výkon.
  3. Vyndáme na talíř, jemně 2 x propícháme špejlí, dozdobíme např. cukrem, plátky mandlí, osmaženou strouhankou apod. Kdo chce více omáčky svaří dvě hrsti ovoce s citrónovou šťávou a moučkovým cukrem dle chuti, přidáme 4-5 lžic teplé vody, necháme rozpustit a nakonec opatrně vmícháme lžíci škrobu (bramborový, kukuřičný apod.). 2-3 minuty necháme provařit a servírujeme ke knedlíkům.

 

Ovocné knedlíky z pohankovo-tvarohového těsta – bez lepku

Pokud netolerujete tvaroh z důvodů alergie na ml. bílkovinu, je možné využít silken toffu. Vajíčko lze nahradit rozmíchanou vaječnou náhradou např Vegavajo nebo vlákninou psyllium – 1 pol. lžíce na 4 pol . lžíce teplé vody – vzniklý gel zapracovat do těsta.

(na cca 14-16 knedlíků)

Na těsto:

250 g pohankové hladké mouky + na vyválení knedlíčků (chce to jemně mletou hladkou např. od Šmajstrly

250 g polotučného nebo plnotučného tvarohu (na sítku vykapaného)

50 – 80 g rozpuštěného másla

1 vejce

špetka soli

ovoce – meruňky či švestky

Na dohotovení:

tvaroh na strouháni či farmářský hrudkový tvaroh

moučkový cukr

rozehřáté máslo

Tip: Opražte hrst nasekaných mandlí či ořechů spojte na pánvi s máslem a třtinovým cukrem (vše ve stejném poměru např. 80 g ořechů, 80 g másla, 80 g cukru).

Do ovoce místo pecky můžeme vložit malou kostku hnědého cukru.

  1. Z pohankové mouky, tvaroh, másla a soli vyhněteme rukama hladké nelepivé těsto. Ze kterého odkrajujeme kousky, které vyválíme na ploše v mouce a plníme ovocem.
  2. Knedlíky vaříme v hrnci s osolenou vodou cca 8 minut. Podáváme posypané ořechovou drobenkou nebo s tvarohem, moučkovým cukrem a rozehřátým máslem.

A ještě jeden tip na knedlíky, dělala je manželova maminka a my je máme moc rádi. Těsto je vlastně podobné jako na odpalované věnečky či větrníčky, jen je tam jen jedno vajíčko, které se zapracovává do ještě teplého těsta. Výsledek je famózní.

Bezlepkové ovocné knedlíky z odpalovaného těsta – bez lepku, případně mléka

350 g bezlepkové mouky (Jizerka, Schär-Mehl Farina)

70 – 80 g másla nebo bezmléčného tuku Alsan nebo Prominea

0,5 l mléka či rostlinného

Špetka soli

1 celé vejce

Tip: Pokud je budete ohřívat, tak nejlépe v hrnci na páře, v mikrovlnné troubě se Vám rozpadnou.

  1. Mléko svaříme se špetkou soli a máslem v hlubší pánvi (nejlépe teflonové, aby se těsto nepřipalovalo).
  1. Najednou přidáme celé množství mouky a mícháme , až vznikne hustý těstový knedlík, který se nechytá vařečky.
  2. Do vlažného (né horkého) těsta zpracujeme rukou jedno vejce.
  3. Vznikne lepivé těsto, kterým obalujeme vlhkýma rukama omyté ovoce.
  4. Knedlíky obalíme v bezl. mouce a vaříme v osolené vodě. Délka vaření závisí na druhu ovoce. Jahodové cca 5 minut, švestkové a meruňkové 7-8 minut.

Knedlíky můžeme podávat se strouhaným tvarohem, cukrem, přelité máslem nebo s opraženou strouhankou. Můžete je zamrazit o následně ohřát (viz. tip.).