Saláty a zeleninová jídla

 Fresh salát s rakytníkovými vločkami a semínkem

Lehká, rychlá, zdravá a hlavně křupavá a osvěžující večeře přímo přetékající vitamíny…. podávejte s kousky bílé grilované ryby nebo jen tak s tmavým bezlepkovým toustem…

 

1 kadeřavý salát nebo podle Vaší chuti (ledový apod.)

Na svěží zálivku:

3 polévkové lžíce olivového oleje

1 pl lžíce rakytníkových vloček

1 pl. lžíce hrubozrnné hořčice

1 pl. lžíce medu

1 pl. lžíce citrónové šťávy

Na posypání:

1 pl. lžíce rakytníkových vloček

sůl, pepř černý čerstvě mletý dle chuti

  1. Salát důkladně omyjeme, propláchneme. Listy opatrně usušíme na utěrce nebo v odstředivé sušičce na salát. Postupně ručně natrháme na kousky velikosti sousta. Dáme do mísy.
  2. Na zálivku si smícháme všechny ingredience nejlépe v přesnídávkové skleničce s víčkem. Skleničku zašroubujeme a zálivku protřeme tak dlouho až se všechny součásti spojí…
  3. Salát před podáváním osolíme a opepříme podle chuti rukou promícháme v míse a přelijeme zálivkou. Opatrně nejlépe rukou promícháme lístky se zálivkou a přendáme na talíře. Posypeme zbývajícími rakytníkovými vločkami se semínky a podáváme s rybou, masem či jen s celozrnným bezlepkovým pečivem.

 

 

 

Letní salát z Quinoi s pečeným lilkem nebo paprikou – bez lepku a mléka

(pro 3-4 osoby)

200 g Quinoi

200 ml vody

1/2 zeleninového bujónu bez lepku např. Alnatura

2 větší masitá rajčata nebo v zimě cherry rajčátka – hrst

velká hrst nasekané hladkolisté petržele

2 velké hrsti posekané rucoly (rokety)

3 jarní cibulky

šťáva cca z poloviny citronu (podle chuti)

2-3 pol. lžíce olivového oleje

konzerva pečeného lilku nebo paprik cca 100 – 150 g

sůl, bílý pepř podle chuti

Tip: Pokud nemáte konzervu lilku. Zkuste si ho sami připravit. Jeden větší omyjete a osušíte, nakrájíte na 0,5 cm kolečka rozložíte na utěrku a posolíte. Necháte ho tzv. vypotit nebo vybrečet, osušíte ubrouskem či papírovou utěrkou. Kolečka smažíte na olivovém oleji z obou stran do zlatova. Necháte odkapat tuk na ubrousku a vychladlý lile k nakrájíme na čtvrtky nebo kousky cca 3- 4 cm. Lilek můžete naložit s bylinkami a česnekem do olivového oleje a nechat v dobře uzavřené sklenici v lednici nebo spíži….

  1. Quinoi propláchneme na sítě studenou vodou a přesypeme do hrnce, rozdrobíme cca 1/2 zeleninového bujonu a zalijeme 200 ml. Dusíme na mírném plameni až se veškerá voda vyvaří a zrna jsou měkká (ochutnáme lžičkou). Pokud tomu tak není dolijeme ještě trochu vody. Pod poklici ke konci vaření můžeme rozprostřít utěrku, zachytí veškerou páru a zrna “dojdou”. Nechte vychladnout a pak “načechrejte vidličkou”.
  2. Nasekejte rajčata bez “bubáků”, jarní cibulky, petržel a lilky a přidejte do Quinoi, dochuťte citronovou šťávou, olejem, solí a pepřem, promíchejte. Podávejte ihned nebo nechte rozležet v lednici, je snad ještě lepší druhý den, až se chutě prolnou……