Bramborové noky neboli gnocchi si můžete uvařit jako lehkou přílohu nebo hlavní jídlo bez lepku a laktózy. Tato varianta je vylepšena parmazánem a houbami.
Ingredience (pro 4 osoby)
Těsto
- 500 g uvařených brambor ve slupce – teplých (varný typ B, C)
- 30 g bezlepkové mouky Schaer Mehl Farine nebo Mix It + mouka na podsypání
- 30 g bramborového škrobu
- 20 g jemně strouhaného parmazánu
- 2 žloutky
- sůl
- hrst sušených hřibovitých hub
Postup
- Houby dáme do hrnečku či misky a zalijeme horkou vodou, aby byly ponořené. Uvařené brambory oloupeme a ještě teplé nastrouháme na jemné slzy. K bramborám přistrouháme parmazán, přidáme škrob, mouku, sůl a žloutky.
- Houby slijeme a nasekáme na drobné kousky a přidáme k bramborám a ostatním přísadám do mísy. Všechno rukou promícháme a vytvarujeme bramborové těsto. Dáme si vařit vodu se solí na knedlíky.
- Těsto přendáme na vál posypaný moukou, rozdělíme na dvě části. Z každé části vyválíme hada o průměru cca 3–4 cm a nasekáme nožem na špalíčky o délce cca 4–5 cm.
- Špalíčky těsta vložíme do vroucí osolené vody a vaříme cca 4–5 minut (záleží na velikosti nočků). Po uvaření opatrně vyndaváme děrovanou naběračkou.