Bramborové těsto, ze kterého vykouzlíte plněné bramborové knedlíky s uzeninou, plněné ovocné knedlíky, šišky s mákem, halušky a další dobroty.
Ingredience (dvě šišky knedlíků, 12–14 plněných knedlíků masem, 25 šišek)
Těsto
- 500 g ve slupce uvařených, oloupaných a na jemno nastrouhaných brambor (varný typ B, BC)
- 10–12 polévkových lžic Schar mix B + na podsypání (podle škrobnatosti brambor)
- 1 celé velké vejce
- sůl dle chuti
Postup
- V misce smícháme nastrouhané brambory se solí, vejce a moukou. Podsypeme si vál a hněteme až se všechny ingredience spojí v hladké těsto (v případě potřeby posypáváme moukou). Nakonec z těsta vytvoříme dvě šišky, znova je obalíme v mouce a necháme odpočinout.
- Ve velkém hrnci necháme ohřát vodu a dostatečně osolíme. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě (necháme pouze probublávat) za občasného opatrného obracení cca 17 minut. Pokud chceme vědět, zda jsou knedlíky dostatečně uvařeny i ve středu těsta, knedlík z vody vyndáme, rozkrojíme nití a zkontrolujeme vnitřek těsta, zda je pevné a jednolité barvy (nedovařený střed se táhne a je trochu světlejší). Neuvařené knedlíky můžeme vrátit do vody a nechat ještě 2–3 minuty vařit.
- Z tohoto univerzálního těsta můžete vytvořit oblíbené plněné knedlíky uzeným masem nebo vytvořit šišky (odkrajujeme z těsta 2cm špalíčky a v omoučených prstech tvarujeme šišky o délce cca 3–4 cm), které můžeme podávat s mákem či na slano s opraženou cibulkou a špenátem. Plněné knedlíky vaříme podle velikosti 6–8 minut a šišky podle velikosti 5–7 minut. Obvykle uvařené vyplavou… Vyndaváme je z vody velmi opatrně, nejlépe děrovanou naběračkou, aby se nepotrhaly. Knedlíky z šišky krájíme vždy nití, zkontrolujeme střed, příp. 2–3 minuty po půlkách dovaříme…
- plněné knedlíky (7–8 minut v mírně bublající slané vodě, když jsou hotové – vyplavou nahoru)
- taštičky s domácími povidly (5 minut)
- ovocné švestkáče (7–8 minut), plním místo švestky kouskem mandlového marcipánu
- knedlíky 3 menší šišky (20 minut, kontrola)
- šišky s mákem (4–5 minut)
- halušky (2–3 minuty)
- bramborové lokše na suché nepřilnavé pánvi (2–3 minuty z každé strany)