Čekankový salát s pomerančem a dýňovým semínkem
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Čekankový salát s pomerančem a dýňovým semínkem

bez lepku, mléka a vajec

Když jaro stále nepřichází a já už mám absťák po něčem zeleném, přichází na řadu tento salát. Miluju ho pro lehkou hořkost čekanky a svěží šťávu z pomeranče, která spolu s hrubozrnnou sladkou hořčicí dodá salátu skvělou chuť. A kdo rád nekřupe opražené dýně, tak tedy neví o co přichází… Jako příloha k masu, jako lehká večeře např. s proteinovým pečivem.

Ingredience

Na salát

  • ½ hlávky ledového salátu
  • 1 čekankový puk
  • 2 střední pomeranče oloupané a nakrájené na kousky
  • hrst na sucho opražených dýňových semínek
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Na zálivku

  • 4 pol. lžíce olivového oleje
  • 2 pol. lžíce vinného či jablečného octa
  • 1 pol. lžíce agávového či jiného sirupu nebo medu
  • 1 káv. vrchovatá lžička hrubozrnné hořčice (alespoň kremžskou)
  • 1 káv. lžička Balsamico redukce

Postup

  1. V míse smícháme nakrájenou čekanku a salát, přidáme pomeranč a dýňová semínka.
  2. Ve šroubovatelné skleničce smícháme ingredience na zálivku, sklenici zašroubujeme a protřepeme až se vše spojí v zálivku.
  3. Salát dosolíme s opepříme podle chuti, promícháme se zálivkou.

Další skvělé recepty