Celozrnné rohlíky se záparou varianta cornspitze

Celozrnné Tondovy rohlíky či bagety se záparou (cornspitze)

Křupavé a vícezrnné tmavé rohlíky se spoustou vlákniny ve formě zdravých semínek. Pečivo které je trvanlivé a moc dobré.

Ingredience

Zápara

  • 1 pol. lžíci chia semínek
  • 2 pol. lžíce pohankové lámanky
  • 2 pol. lžíce lněného semínka (hnědé + zlaté)
  • 1 pol. lžíce bílého či černého sezamu
  • 1 pol. lžíce slunečnice vyloupané
  • 100 ml horké vody

Záparu si připravíme alespoň dvě hodiny před pečením. Semínka krátce propláchneme na sítku studenou vodou a přendáme do hrnečku, zalijeme 100 ml horkou vody. Necháme na lince stát…

Těsto

  • 400 g Schar mix Bread + na podsypání válu nebo Schar Dunkel Brot
  • 50 g pohankové mouky
  • 50 g Doves Farm tmavé chlebové
  • 4 g bezlepkového kypřícího prášku do pečiva Labeta
  • 8 g soli
  • 2 káv. lžičky drceného kmínu
  • 6–7 g sušeného droždí
  • 1 káv. lžička xantanové gumy (pro trvanlivost a pružnost)
  • 50 g rozpuštěného zchladlého sádla
  • 350–400 ml teplé vody + 1 pol. lžíce medu nebo javorového či jiného sirupu

Dále potřebujeme

  • semínka na obalení (připravte si – stejná směs jako na záparu)
  • slaná voda ve střičce
  • mísa s poklopem na kynutí nebo potrav. fólie na přetažení mísy
  • vál
  • váleček
  • plech
  • pečící papír

Postup

  1. Mouky v míse rukou smícháme s kypřícím práškem, kmínem, solí, xantanem a záparou (semínka se spojí v trochu slizkou hroudu, kterou je třeba prsty rozemnout do moučné směsi). Přisypeme droždí a promícháme, potom přilijeme teplou vodu (dejte podle druhu použitých mouk, přilévejte postupně) a vytvarujeme polotuhé těsto.
  2. Těsto přiklopíme a necháme na teplém místě cca 1 max 1,5 hodiny kynout. Pak přilijeme rozpuštěné sádlo a opět prohněteme rukou, až se tuk do těsta „vpije“. Do trouby na dno dáme hrnec s cca 1 l vody, troubu nahřejeme na 250 °C.
  3. Těsto rozdělíme na polovinu, z každé poloviny vyválíme na posypaném vále kolo o výšce těsta cca 1 cm, které rádélkem rozdělíme na pravidelné výseče. Z každé výseče vytvarujeme rohlík – od širšího kraje trojúhelníku těsta, zahrneme růžky a rolujeme směrem ke špičce. Celkem na plech klademe cca 8–12 rohlíků. Postříkáme slanou vodou a obalíme ve směsi semínek. Pokud chceme dlouhé bagety rozdělíme těsto na tři díly (cca 320 g) vyválíme na podsypaném vále z těsta tři ovály a zarolujeme do tvaru bagety o délce cca 30–35 cm.
  4. Rohlíky nebo bagety na plechu vložíme do velké čisté igelitové tašky (nebo zakryjeme potrav. folií) a přisuneme k nahřívající se troubě odpočinout na cca 10 minut. Vyndáme z igelitu a pečeme ve vyhřáté troubě s vodou v hrnci rohlíky cca 15 minut, pak vodu opatrně vyndáme, troubu stáhneme na 210 °C a dopékáme cca 5–10 minut, bagety cca 25 minut. Po upečení vyndáme rohlíky či bagety vychladnout opatrně na mřížku.

Komentáře

Zobrazením komentářů souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Další skvělé recepty