Chléb se zakysanou smetanou bez laktózy
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Chléb se zakysanou smetanou bez laktózy

bez lepku, laktózy a vajec

Lepší chleba jsme ještě nejedli… dělala jsem ho tento týden 3x a vždycky bleskurychle zmizel. Jedli ho všichni s dietou i bez… Správně zabalený v plátěném ubrousku a alobalu vydrží opravdu čtyři dny skvělý a nedrobí se!
Na Facebooku měl poměrně velký úspěch a padaly dotazy, zda je možné vyměnit zakysanou smetanu za bezmléčnou verzi… Ano, smetanu vyměňte za podobný rostlinný produkt od Soyade nebo ala řecký jogurt vyrábí Alpro, v nejvyšší nouzi si zkuste udělat rychlou verzi – 150 ml mandlové smetany sražte přidáním lžíce citronové šťávy, či jablečného octa…

Ingredience

Těsto

  • 300 g Schär Mix Dunkel
  • 200 g Simply Adveni (modrá)
  • hrst slunečnicových semínek loupaných
  • 1 balení (150 g) zakysaná smetana bez laktózy Madeta + minerálka Magnézia (celkem dolít objem smetany do 400 ml tekutiny)
  • 1 pol. lžíce vinného bílého octa
  • 1 pol. lžíce medu, karamelu nebo pro tmavší tóny chuti – melasu
  • 10 g soli
  • 1 káv. lžička kmínu celého + 1 káv. lžička kmínu drceného nebo mletého
  • 7 g kypřícího prášku
  • 7 g sušeného droždí

Dále potřebujeme

  • plech s pečícím papírem
  • mísa s poklopem či folií na kynutí
  • vrchovatá polévková lžíce domácího sádla (v lepším případě se škvarky) rozpuštěné zchladlé

Postup

  1. Všechny ingredience necháme stát 2 hodiny na lince – nesmí být ledové!!!
  2. Ve velké míse na kynutí (s poklopem) smícháme suché mouky, semínka, kypřící prášek a sůl. Až do promíchané suché směsi nasypeme sušené droždí a zase vařečkou promícháme.
  3. V odměrce si odměříme zakysanou smetanu, dolijeme minerálkou, prošleháme a přidáme med a ocet vše společně vidličkou prošleháme.
  4. Do mísy k sypké směsi přidáme ⅔ objemu odměrky a rukou vymícháváme těsto. Pokud je směs suchá a tuhá, přiléváme pomalu zbytek tekutiny a stále rukou vymícháváme. Měli bychom směs prohnětat v polotuhé jemné lepkavé těsto, které se nám udrží na dlani.
  5. Těsto necháme v pokojové teplotě odpočívat v zakryté míse cca 2–3 hodiny.
  6. Po vykynutí do těsta zapracujeme rozpuštěné sádlo do vsáknutí. Pak těsto rozdělíme na polovinu a vytvarujeme dva bochníčky, které můžeme poválet ze všech stran v bezlepkových vločkách nebo semínkách. Povrch bochníčků nařízneme (aby mohla při pečení odcházet pára). Zastříkneme je na plechu slanou vodou a necháme 20 minut odpočívat.
  7. Troubu nahřejeme na 230 °C na statické teplo, plech s chlebíky vložíme do horké trouby, teplotu zvedneme na 240 °C. Zprudka na tuto teplotu pečeme 15 minut, pak teplotu snížíme na 210 °C a dopékáme cca 40 minut. Prosím pozor pečení přizpůsobte své troubě – každá peče trochu jinak. Troubu otvírejte co nejméně.
  8. Po upečení necháme chleby odpočinout a zchladnout na mřížce. Krájíme úplně vychladlé. Uchováváme v plátěném ubrousku a zabalené v alobalu. Vydrží skvělý týden.

Další skvělé recepty