Lepší chleba jsme ještě nejedli… dělala jsem ho tento týden 3x a vždycky bleskurychle zmizel. Jedli ho všichni s dietou i bez… Správně zabalený v plátěném ubrousku a alobalu vydrží opravdu čtyři dny skvělý a nedrobí se!
Na Facebooku měl poměrně velký úspěch a padaly dotazy, zda je možné vyměnit zakysanou smetanu za bezmléčnou verzi… Ano, smetanu vyměňte za podobný rostlinný produkt od Soyade nebo ala řecký jogurt vyrábí Alpro, v nejvyšší nouzi si zkuste udělat rychlou verzi – 150 ml mandlové smetany sražte přidáním lžíce citronové šťávy, či jablečného octa…
Ingredience
Těsto
- 300 g Schär Mix Dunkel
- 200 g Simply Adveni (modrá)
- hrst slunečnicových semínek loupaných
- 1 balení (150 g) zakysaná smetana bez laktózy Madeta + minerálka Magnézia (celkem dolít objem smetany do 400 ml tekutiny)
- 1 pol. lžíce vinného bílého octa
- 1 pol. lžíce medu, karamelu nebo pro tmavší tóny chuti – melasu
- 10 g soli
- 1 káv. lžička kmínu celého + 1 káv. lžička kmínu drceného nebo mletého
- 7 g kypřícího prášku
- 7 g sušeného droždí
Dále potřebujeme
- plech s pečícím papírem
- mísa s poklopem či folií na kynutí
- vrchovatá polévková lžíce domácího sádla (v lepším případě se škvarky) rozpuštěné zchladlé
Postup
- Všechny ingredience necháme stát 2 hodiny na lince – nesmí být ledové!!!
- Ve velké míse na kynutí (s poklopem) smícháme suché mouky, semínka, kypřící prášek a sůl. Až do promíchané suché směsi nasypeme sušené droždí a zase vařečkou promícháme.
- V odměrce si odměříme zakysanou smetanu, dolijeme minerálkou, prošleháme a přidáme med a ocet vše společně vidličkou prošleháme.
- Do mísy k sypké směsi přidáme ⅔ objemu odměrky a rukou vymícháváme těsto. Pokud je směs suchá a tuhá, přiléváme pomalu zbytek tekutiny a stále rukou vymícháváme. Měli bychom směs prohnětat v polotuhé jemné lepkavé těsto, které se nám udrží na dlani.
- Těsto necháme v pokojové teplotě odpočívat v zakryté míse cca 2–3 hodiny.
- Po vykynutí do těsta zapracujeme rozpuštěné sádlo do vsáknutí. Pak těsto rozdělíme na polovinu a vytvarujeme dva bochníčky, které můžeme poválet ze všech stran v bezlepkových vločkách nebo semínkách. Povrch bochníčků nařízneme (aby mohla při pečení odcházet pára). Zastříkneme je na plechu slanou vodou a necháme 20 minut odpočívat.
- Troubu nahřejeme na 230 °C na statické teplo, plech s chlebíky vložíme do horké trouby, teplotu zvedneme na 240 °C. Zprudka na tuto teplotu pečeme 15 minut, pak teplotu snížíme na 210 °C a dopékáme cca 40 minut. Prosím pozor pečení přizpůsobte své troubě – každá peče trochu jinak. Troubu otvírejte co nejméně.
- Po upečení necháme chleby odpočinout a zchladnout na mřížce. Krájíme úplně vychladlé. Uchováváme v plátěném ubrousku a zabalené v alobalu. Vydrží skvělý týden.