Housky Kaiserky z podobného těsta doplní klidně burger z doma umletého masa a dochuceného podle Vaší chuti. Pečivo se dá samozřejmě nařezat ostrým nožem na plátky, kombinovat s pomazánkami, a obložením vytvoříte báječné neokoukané kombinace, po kterých všichni rádi sáhnou.
Ingredience
Těsto
- 250 g bezlepkové mouky (150 g Schär mix B + 100 g Jizerka oranžovo-zelený obal přirozeně bezlepková směs)
- cca 150–200 ml teplé vody (25–30 °C) podle druhu použitých mouk (i šarže se mohou měnit)
- 5 g sušeného droždí
- 5 g (1 káv. lžička) krupicového cukru
- 4 g prášku do pečiva bez lepku Labeta
- 6 g (1 káv. lžička) soli
- 1 káv. lžička máku
- 2 pol. lžíce řepkového oleje
Dále potřebujeme
- pečící papír
- vykrajovátko na kaiserky Tescoma
- mák či sezam na posypání
- vrchovatá kávová lžička kypřícího prášku rozpuštěná v 50 ml teplé vody – na potření housek a namočení vykrajovátka
Postup
- Mouku smícháme se solí, mákem, kypřícím práškem a cukr se sušeným droždím. Rukou nebo mixérem s hnětacími metlami nebo v robotu s hnětací metlou pomalu rozmícháme sypkou směs, po troškách přiléváme vodu a přitom stále pomalu hněteme (max. 2 minuty). Když celý objem vody zašleháme do směsi, měli bychom mít vláčné lepivé těsto. Necháme na teplém místě v míse překryté potravinářskou folií cca 45–60 minut kynout.
- Po vykynutí těsta do něj přidáme řepkový olej a opět už jen rukou krátce zapracujeme. Ze vzniklého těsta tvarujeme mokrými dlaněmi asi 4 velké bulky (těsta je cca 470 g) nebo 6 menších, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
- Bulky před pečením potíráme vodou s kypřícím práškem a namočeným vykrajovátkem vytvoříme cca do poloviny těsta reliéf kaiserky, do každého okénka vsypeme pravidelně pomocí vykrajovátka mák nebo sezam, pak teprve vykrajovátko opatrně vyndáme. Můžeme i hrubou solí. Necháme je ještě 15 minut na plechu pod potravinářskou folií dokynout.
- Předehřejeme troubu na 250 °C. Nezapomene vložit hrnec nebo pekáček s vodou, aby nám pára pomohla ke kyprému pečivu. Pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut při vysoké teplotě, pak troubu snížíme na 190 °C, vyjmeme nádobu se zbytkem vody a dopékáme cca 10 minut. Z plechu vyndáme vychladnout na mřížku. Bulky vydrží vláčné i do druhého dne. Zabalit můžeme do plátna a pak do alobalu.
- Na dětskou párty můžeme namazat máslem či bezmléčným Alsanem, dát plátek kvalitní šunky nejvyšší kvality a ozdobit zeleninou, kousky oliv a bylinkami do tvaru dětských obličejů.