Dýňové housky s kmínem tvoří pikantní těsto na jemné sezónní bulky či chleba do formy, kterému sluší pyré z pečené dýně.
Ingredience
Těsto
- 1 směs na bílé pečivo Kaufland (395 g)
- 50 g bramborového škrobu + na podsypání
- 200 g rozmixované vařené dýně
- 1 rovná káv. lžička xantanu
- 2 káv. lžičky celého kmínu
- 5 g prášku do pečiva
- 5 g soli
- 1 pol. lžíce třtinového cukru
- 6 g sušeného droždí
- 350 ml teplé vody
- 2 pol. lžíce rozpuštěného sádla nebo oblíbeného oleje pro vegan variantu
Dále potřebujeme
- potravinářský provázek
Postup
Tip: Pokud chcete těsto pikantnější a rovnou ochucené přidejte na kostičky nakrájenou, opraženou a okapanou slaninu, kdo smí přidá k tomu na kostičky sýr cheddar a zapracuje do těsta ve druhé fázi s tukem… Dochutit lze i tymiánem.
- Moučnou směs promícháme se škrobem, přidáme sůl, kypřidlo, xantan, kmín. Promícháme. Doprostřed směsi dáme cukr a na něj sušené droždí. Opět promícháme. Přidáme teplou vodu a dýňové pyré. Vytvoříme rukou vláčné těsto, které necháme v teple cca 1 hodinu kynout v kynoucí míse s poklopem.
- Po vykynutí přidáme rozpuštěné sádlo a prohněteme vláčné těsto, které rozdělíme na 8 stejných bochánků, které v rukách prohněteme a provázkem omotáme do tvaru kulatých balíčků, ale opatrně jen do třetiny těsta, abychom provázkem těsto nenařezali na kousky.
- Balíčky postříkáme střičkou slanou vodou a necháme hodinu ještě dokynout. Mezitím vyhřejeme troubu na 250 °C. Na dno přidáme hrnec s vodou. Po vyhřátí vložíme plech s dýňovými houstičkami do trouby, můžeme potřít teplou vodou s olejem či sádlem. Pečeme cca 10 minut na vysokou teplotu, pak troubu odvětráme, stáhneme na 190 °C (můžeme vytáhnout i hrnec s vodou, záleží na zkušenostech s troubou, zda odspodu připéká více či méně) a dopékáme cca 5–10 minut.
- Po upečení necháme vychladnout na mřížce a opatrně odstraníme pomocí nůžek provázek. Chutnají výborně s humusem či jinou pomazánkou.
- Z těsta lze upéct i bochníček chleba… Ten nahoře nařízneme a pečeme buď ve vymazané misce z varného skla prvních 10 minut s poklopem, pak bez poklopu dopékáme cca 50 minut při stejných teplotách jako housky nebo pečeme na pečícím papíře na horkém plechu obdobně 10 minut prudce a pak cca 40 minut dopékat.
