Francouzská cibulačka
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Francouzská cibulačka

Nejen mužská záležitost… Tuhle zahřívací polévku mi chystá můj muž, když jsem nastydlá. Děti ji nejedí, ale mě vždycky postaví na nohy. Rozpouštějící sýr můžete vynechat. Opečené toastíky či krutonky z Tondových rohlíků, ale nezapomeňte.

Ingredience

Na polévku

  • 4 velké oloupané cibule nakrájené na proužky (cca 500 g)
  • 3 pol. lžíce řepkového oleje
  • 3 snítky tymiánu (zdrhnuté)
  • 1 dcl dobrého suchého bílého vína
  • 1 kostka zeleninového bujónu Alnatura či Würzell
  • 750 ml vody
  • sůl
  • bílý pepř na dochucení

Na dohotovení

  • na oleji opečené kousky bílého pečiva (nejlépe plátky)
  • 1 pol. lžíce řepkového oleje
  • bezlaktózový plátkový sýr

Postup

  1. Na oleji zpěníme za stálého míchání cibuli, přidáme tymián. Cibuli smažíme za stálého míchání až pustí šťávu, do barvy zlatého karamelu. Přilijeme víno, promícháme a na cibuli rozdrobíme kostku zeleninového bujónu.
  2. K základu přilijeme celý objem vody, stáhneme plamen na polovinu a vaříme cca 10 minut. Dochutíme pepřem, příp. solí.
  3. Na pánvičce rozpálíme olej a opečeme kousky pečiva z obou stran dozlatova. Polévku podáváme horkou s plovoucími plátky pečiva, na které položíme plátky sýra – ty se v horké polévce krásně rozpustí. Pokud nám dietní omezení dovolí.

Další skvělé recepty