Nejen mužská záležitost… Tuhle zahřívací polévku mi chystá můj muž, když jsem nastydlá. Děti ji nejedí, ale mě vždycky postaví na nohy. Rozpouštějící sýr můžete vynechat. Opečené toastíky či krutonky z Tondových rohlíků, ale nezapomeňte.
Ingredience
Na polévku
- 4 velké oloupané cibule nakrájené na proužky (cca 500 g)
- 3 pol. lžíce řepkového oleje
- 3 snítky tymiánu (zdrhnuté)
- 1 dcl dobrého suchého bílého vína
- 1 kostka zeleninového bujónu Alnatura či Würzell
- 750 ml vody
- sůl
- bílý pepř na dochucení
Na dohotovení
- na oleji opečené kousky bílého pečiva (nejlépe plátky)
- 1 pol. lžíce řepkového oleje
- bezlaktózový plátkový sýr
Postup
- Na oleji zpěníme za stálého míchání cibuli, přidáme tymián. Cibuli smažíme za stálého míchání až pustí šťávu, do barvy zlatého karamelu. Přilijeme víno, promícháme a na cibuli rozdrobíme kostku zeleninového bujónu.
- K základu přilijeme celý objem vody, stáhneme plamen na polovinu a vaříme cca 10 minut. Dochutíme pepřem, příp. solí.
- Na pánvičce rozpálíme olej a opečeme kousky pečiva z obou stran dozlatova. Polévku podáváme horkou s plovoucími plátky pečiva, na které položíme plátky sýra – ty se v horké polévce krásně rozpustí. Pokud nám dietní omezení dovolí.