Housky kroucené s pestem
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Housky kroucené s pestem

Na housky kroucené s pestem lze využít i vegan pesto (recept níže) a získat tak, bez sýra, vegan variantu pečiva.

Ingredience

Těsto

  • 500 g Schar mix bread
  • 20 g chia semínka nebo lněného
  • 13 g soli + 4 g kypřícího prášku bez lepku
  • Kvásek: 50 ml převařené teplé vody + 1 pol. lžíce medu nebo sladkého sirupu + 21 g čerstvého droždí
  • cca 500 ml teplé vody
  • 1 pol. lžíce oliv. oleje

Náplň

  • 3 pol. lžíce zeleného pesta + 3 pol. lžíce červeného nebo drcených rajčat
  • 100 g strouhaného sýra parmazán. typu např. Gran Moravia (⅔ dovnitř a ⅓ na posypání)

Jarní vegan pesto

Medvědí česnek příp. bazalka + kadeřávek

  • 25 g listů medvědího česneku
  • 25 g kadeřavé kapusty (vydrží na záhonu celu zimu) bez řapíků
  • 50 g loupaných mandlí
  • 20 g lahůdkového droždí bez lepku nebo nevegan sýru Gran Moravia plátky
  • 2 káv. lžičky citrónové šťávy
  • ½ káv. lžičky soli
  • 70 ml olivového nebo řepkového oleje
  • vše vymixujeme ve vysoké skleněné nádobě mixéru nebo ve speciálním nástavci na pesta

Postup

  1. Z droždí, odměřeného objemu teplé (cca 30°C) vody a medu rozmícháme kašičku, necháme v teple vzejít kvásek.
  2. V kynoucí míse s poklopem smícháme všechny sypké suroviny na těsto a promícháme. Doprostřed vlijeme vzešlý kvásek. Přidáme cca ⅔ objemu připravené vody a rukou nebo hnětacím hákem v robotu zpracováváme těsto, pomalu přidáváme po částech zbytek připravené vody, záleží na savosti těsta. Měli bychom mít mírně lepivé lesklé těsto, které nám neprotéká když si ho položíme na dlaň (podle toho řídíme ke konci hnětení konečné množství vody).
  3. Mísu přikryjeme poklopem nebo přetáhneme folií a necháme 4 hodiny pomalu kynout v lednici.
  4. Poté do studeného těsta zapracujeme 1 pol. lžíci olivového oleje a na podsypaném vále těsto rozdělíme na dva stejné kusy. Na podsypané ploše vyválíme z každého kusu postupně obdélník 20 × 30 cm, který potřeme pestem či passatou a posypeme sýrem. Svineme do závinu, rozdělíme každou šišku na 4 stejně velké kusy (vypadají jako mini záviny). Ty uprostřed podélně nařízneme do ¾ a smotáme v krátký copánek (1 obrátka), konce přimáčkneme k sobě.
  5. Troubu předehřejeme na 220 °C, pokud nemáme parní funkci, pak na dno přidáme malou nádobu s 300 ml vody. Odpočinuté uzlíky těsta potřeme rukou lehce olejem, posypeme sýrem a pečeme 10 minut se zapařením, pak snížíme teplotu na 200 °C a pečeme 15 minut bez zapaření. 5 minut necháme v teplé troubě dojít a vyndáme na mřížku.

Další skvělé recepty