Pokud máte Velikonoce rádi stejně jako já, zkuste si je zpestřit touto chutnou polévkou, která se perfektně hodí na Zelený čtvrtek.
Ingredience
Polévka
- 1 balení mraženého zeleného hrášku cca 450 g
- 1 l vody
- 1 kostička zeleninového bujónu Alnatura nebo Würzel
- hrst kopřivových lístků z mladých kopřiv
- 4 větší listy medvědího česneku + na ozdobu
- sůl dle chuti
- bílý pepř dle chuti
- špetka muškátového oříšku (nemusí být)
- 100–150 ml rýžové smetany
Postup
- Přivedeme k varu vodu s rozdrobenou kostičkou bujónu, přisypeme mražený hrášek, vaříme do změknutí. Mezitím si spaříme kopřivy horkou vodou, necháme 1 minutu a pak je propláchneme vodou ledovou. Okapeme na sítku a nasekáme. Medvědí česnek nasekáme.
- Vývar s hráškem odstavíme po uvaření z plamene, přidáme kopřivy a medvědí česnek, přilijeme smetanu a umixujeme ponorným mixérem na hladký krém, který je dobré přecedit přes síto. Někdo to nepotřebuje a slupky z hrášku mu nevadí. Zbytky slupek na sítku lze využít jako suroviny pro hráškovou pomazánku nebo pesto…
- Přecezený krém dochutíme solí, bílým pepřem příp. muškátovým oříškem podáváme s bezlepkovými krutonky…
Pokud krém ohříváte, pak prosím opatrně a pomalu, aby se rostlinná smetana nesrazila.