Hráškový krém s kopřivou a medvědím česnekem
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Hráškový krém s kopřivou a medvědím česnekem

Pokud máte Velikonoce rádi stejně jako já, zkuste si je zpestřit touto chutnou polévkou, která se perfektně hodí na Zelený čtvrtek.

Ingredience

Polévka

  • 1 balení mraženého zeleného hrášku cca 450 g
  • 1 l vody
  • 1 kostička zeleninového bujónu Alnatura nebo Würzel
  • hrst kopřivových lístků z mladých kopřiv
  • 4 větší listy medvědího česneku + na ozdobu
  • sůl dle chuti
  • bílý pepř dle chuti
  • špetka muškátového oříšku (nemusí být)
  • 100–150 ml rýžové smetany

Postup

  1. Přivedeme k varu vodu s rozdrobenou kostičkou bujónu, přisypeme mražený hrášek, vaříme do změknutí. Mezitím si spaříme kopřivy horkou vodou, necháme 1 minutu a pak je propláchneme vodou ledovou. Okapeme na sítku a nasekáme. Medvědí česnek nasekáme.
  2. Vývar s hráškem odstavíme po uvaření z plamene, přidáme kopřivy a medvědí česnek, přilijeme smetanu a umixujeme ponorným mixérem na hladký krém, který je dobré přecedit přes síto. Někdo to nepotřebuje a slupky z hrášku mu nevadí. Zbytky slupek na sítku lze využít jako suroviny pro hráškovou pomazánku nebo pesto…
  3. Přecezený krém dochutíme solí, bílým pepřem příp. muškátovým oříškem podáváme s bezlepkovými krutonky…

Pokud krém ohříváte, pak prosím opatrně a pomalu, aby se rostlinná smetana nesrazila.

Další skvělé recepty