Jemné houskové kynuté knedlíky

Jemné houskové kynuté knedlíky

Z těsta na Tondovy rohlíky můžete upéct skvělé bagety, toustový chléb, po malých úpravách z nich Lucka vykouzlí skvělé kynuté buchty, božské kynuté borůvkové knedlíky (manžel je jedl i studené)… A houskové knedlíky jsou z upravených Tondovek taky skvělé – upravené znamená, že místo Jizerky někdy dávám Doves Farm samokypřící, pozor, pak už se nedává kypřící prášek! Ohřívat doporučuji v páře.

Ingredience

Těsto

  • 400 g Schär mix B
  • 100 g Jizerky (k Jizerce 4 g kypřícího prášku) nebo Doves Farm samokypřící bez kypřáku
  • 5 g soli
  • 6 g sušeného droždí
  • 1 káv. lžička cukru krupice
  • 400–450 ml teplé vody
  • 1 lžíce oleje na ruce

Postup

  1. Jak jsme zvyklí na Tondovky, sypké směsi smícháme v míse. Droždí až jako poslední spolu s cukrem, NIKDE NE NA SŮL A KYPŘÁK! Přilijeme teplou vodu a rukou vymícháme a provzdušníme polotuhé těsto. Vytvoříme 4 šišky knedlíků, které přikryjeme utěrkou a necháme ½ hodiny odpočinout. Po změně složení moučné směsi Schär mix Bread (podotýkám, že k lepšímu – je v ní více vlákniny a přibyly díky čočkové mouce i bílkoviny) je nutné provést před vložením knedlíků do horké vody ještě jeden krok…
  2. Knedlíky každý ještě přehněteme naolejovanou rukou – knedlík se zatáhne, provlhčí olejem a nemá pak tendenci narůstat a trhat se ve vodě.
  3. Vaříme vždy dva knedlíky (nabydou) v mírně osolené vodě (voda musí jen probublávat pod bodem varu, tak na ⅔ výkonu) cca 20 minut. Obracíme opatrně dvěma vařečkami (hodně nabydou).
  4. Po uvaření knedlíky při vyndavání děrovanou podběračkou rychle 2krát až 3krát propíchneme špejlí a rychle rozkrojíme nití na ½, aby se nezdrcly. Pokud jsou uprostřed syrové, dovaříme pár minut obě poloviny zpět ve vodě. Lze vařit i na páře, knedlíky jsou také skvělé, jen se rychle vysušují.

Komentáře

Zobrazením komentářů souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Další skvělé recepty