Jemné houskové kynuté knedlíky
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Jemné houskové kynuté knedlíky

bez lepku a mléka

Ingredience

Kvásek

  • 100 ml rýžového mléka teplého
  • 5 g sušeného droždí
  • 1 kávová lžička cukru moučka
  • 1 káv. lžička bezl. mouky

Těsto

  • 200 g Schaer mix. Brot
  • 200 g Jizerky + cca 50 g na podsypání
  • 250 ml teplého rýžového mléka
  • 1 celé vejce
  • 30 g rýžových burisonů (na malé kostičky zbytky bezl. bílého pečiva)
  • 30 g tapiokového škrobu
  • 5 g prášku do pečiva
  • 1 rovná káv. lžička soli
  • 1 vrchovatá káv. lžička guarové moučky

Dále potřebujeme

  • velký hrnec
  • voda
  • sůl
  • utěrka
  • niť
  • mřížka

Postup

  1. Nejprve si připravíme kvásek do knedlíků. Rostlinné mléko ohřejeme cca na 30-35 °C (nesmí být horké spařili bychom kvasinky v droždí – pokud v něm namočíte prst mělo by být příjemně teplé). Vidličkou v mléce rozmícháme droždí, mouku a cukr. Necháme stát přikrytý složenou utěrkou na teplém místě cca 10 minut.
  2. V míse si zatím smícháme mouky, škrob, burisony, sůl, guar a prášek do pečiva. Přilijeme kvásek a mléko s rozkvedlaným vejcem. Rukou nebo vařečkou vyhněteme lepivé těsto, které rozdělíme na tři díly. Podsypeme si pracovní plochu Jizerkou a rukou uhněteme na pomoučené ploše tři šišky knedlíků. Každý obalíme nakonec v mouce. Snažíme se těsto moc nemačkat, ale spíš spojit s podsypanou moukou, aby knedlík nelepil. Knedlíky dáme např. na prkénko, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 15 minut odpočinout. Dáme vařit velký hrnec osolené vody cca 3 l.
  3. Po odpočinutí knedlíků je opatrně klademe do vroucí vody. Teplotu snížíme cca o dva stupně na sporáku (tzn. z 9 na 6-7), aby voda kolem knedlíků probublávala. Vaříme cca 21 minut (po pěti minutách vždy opatrně vařečkou knedlíky obrátíme, aby se provařily rovnoměrně). Pokud chceme vědět, zda jsou knedlíky dostatečně uvařeny i ve středu těsta, knedlík z vody vyndáme, rozkrojíme nití a zkontrolujeme vnitřek těsta, zda je pevné a jednolité barvy (nedovařený střed se táhne a je trochu světlejší). Neuvařené knedlíky můžeme vrátit do vody a nechat ještě 2- 3 minuty vařit.
  4. Na mřížku položíme pevnější utěrku a knedlíky na ní vyndáme, rozkrojíme na polovinu nití a necháme poloviny knedlíků takto vychladnout, aby se nesrazily. Po vychladnutí je nití dokrájíme. (ohříváme nejlépe na pařáčku v hrnci, aby získaly zpět vlhkost a byly nadýchané).

Další skvělé recepty