Z těsta na Tondovy rohlíky můžete upéct skvělé bagety, toustový chléb, po malých úpravách z nich Lucka vykouzlí skvělé kynuté buchty, božské kynuté borůvkové knedlíky (manžel je jedl i studené)… A houskové knedlíky jsou z upravených Tondovek taky skvělé – upravené znamená, že místo Jizerky někdy dávám Doves Farm samokypřící, pozor, pak už se nedává kypřící prášek! Ohřívat doporučuji v páře.
Ingredience
Těsto
- 400 g Schär mix B
- 100 g Jizerky (k Jizerce 4 g kypřícího prášku) nebo Doves Farm samokypřící bez kypřáku
- 5 g soli
- 6 g sušeného droždí
- 1 káv. lžička cukru krupice
- 400–450 ml teplé vody
- 1 lžíce oleje na ruce
Postup
- Jak jsme zvyklí na Tondovky, sypké směsi smícháme v míse. Droždí až jako poslední spolu s cukrem, NIKDE NE NA SŮL A KYPŘÁK! Přilijeme teplou vodu a rukou vymícháme a provzdušníme polotuhé těsto. Vytvoříme 4 šišky knedlíků, které přikryjeme utěrkou a necháme ½ hodiny odpočinout. Po změně složení moučné směsi Schär mix Bread (podotýkám, že k lepšímu – je v ní více vlákniny a přibyly díky čočkové mouce i bílkoviny) je nutné provést před vložením knedlíků do horké vody ještě jeden krok…
- Knedlíky každý ještě přehněteme naolejovanou rukou – knedlík se zatáhne, provlhčí olejem a nemá pak tendenci narůstat a trhat se ve vodě.
- Vaříme vždy dva knedlíky (nabydou) v mírně osolené vodě (voda musí jen probublávat pod bodem varu, tak na ⅔ výkonu) cca 20 minut. Obracíme opatrně dvěma vařečkami (hodně nabydou).
- Po uvaření knedlíky při vyndavání děrovanou podběračkou rychle 2krát až 3krát propíchneme špejlí a rychle rozkrojíme nití na ½, aby se nezdrcly. Pokud jsou uprostřed syrové, dovaříme pár minut obě poloviny zpět ve vodě. Lze vařit i na páře, knedlíky jsou také skvělé, jen se rychle vysušují.