Lipánkův mražený dort
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Když nás čeká den všech dětí…

Lámete si hlavu co připravit dětem k jejich svátku? Sladké, slané malé, velké, pro jedináčka nebo pro celou třídu? Do školky nebo školy. Už je to tady i jahody už jsou ty naše české a krásně voní, zaslouží si zpracování do lehkých dezertů – rolády, piškotové dorty jen s ovocem a želatinou z pudinku, sorbety i zmrzlinky, jahodové krémy.

Ovocná krémová zmrzlina – vegan

bez lepku, mléka, bílého cukru a vajec

Ingredience

  • 1 plechovka kokosového krému (např. zelená z Lidlu) pokojové teploty
  • 2 velké banány nakrájené na plátky zmrzlé (cca 250 g) nebo dužnina z jednoho sladkého velkého manga nakrájená na kostičky zmrzlého (cca 250 g) nebo jahody ve stejném množství

Dále potřebujeme

  • výkonný mixér, který zvládne zpracovat i zmrzlé ovoce

Postup

  1. Do vysoké nádoby mixéru vlijeme kokosový krém a přidáme zmrzlé kousky banánů (musí to být skutečně menší kousky – plátky). Vše rozmixujeme.
  2. Mixér vypneme a stěrkou promícháme uvnitř obsah mixéru, přisypeme zmrzlé kostičky manga nebo na kousíčky zmrzlé jahody a opět prošleháme do hladkého krému.
  3. Takto vzniklý krém přendáme do plastové krabičky s víčkem a necháme zmrznout. Po hodině obsah promícháme vidličkou a opět necháme zmrznout.

Varianty: mango lze nakombinovat s jahodami nebo lesní směsí. Skvělá je kombinace banánu a borůvek nebo jahod či malin, to už chce ale trošku přikyselit citrónovou šťávou a přisladit.

Počítáte cukr nebo jsou Vaše děti na slané dobroty? Možností a chutí máme na výběr, i pro ty, které mají omezení nejen bez lepku, ale i bez mléka např. vegan sušenky s bílou čokoládou můžete hezky zabalit po jednom jako drobné dárečky pro děti na poslední školní den.

Sušenky „pro Katku“

bez lepku, mléka, vajec, oříšků, kukuřice, sóji

V mém projektu „Recept pro“… byla Katka druhá v pořadí, kdo požádal o něco dobrého sladkého, ale velmi zdravotně dietního. Po dlouhém výčtu alergenních potravin jsme se dohodly na přípustném složení sušenek. Přiznám se, že se povedly až na potřetí, ale když chutnaly i zapřisáhlým odpůrcům zdravé a dietně chudší stravy, asi na nich něco bude…

Ingredience

  • 100 g třtinové panely (výborné přírodní a zdravější sladidlo – sušená třtinová šťáva včetně třtinové melasy)
  • 130 g Alsan tuk nebo kokosového oleje v pevném stavu
  • 100 g mouky z hnědé rýže
  • 100 g rýžového škrobu
  • 50 g jemných jahelných vloček (v hotových sušenkách křupou jako oříšky)
  • 1 pol. lžíce psyllia rozpuštěná v 7 pol. lžících teplé vody (vytvoří gel)
  • 1 káv. lžička vanilkového extraktu
  • špetka mořské soli
  • 2 g matcha čajového prášku
  • 70–80 g na velmi drobno nasekané bílé rýžové pochoutky (náhrada bílé čokolády)
  • 10 ks na velmi drobno posekaných nesířených meruněk

Dále potřebujeme

  • pečící papír
  • plech
  • razítko na sušenky

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 170 °C. Povolený tuk vyšleháme s panelou do světle hnědé pěny (cca 3 minuty), za stálého šlehání přidáme gel z psyllia, pak extrakt, špetku soli, mouky, vločky a matcha čaj až se vytvoří hladké těsto. Můžeme použít i mixér… Nakonec už jen silikonovou stěrkou nebo rukama vmícháme čokoládovou náhražku a sušené ovoce. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme 20 minut odpočívat zabalené v lednici.
  2. Po odpočinutí nás i těsta, vyválíme těsto buď mezi dvěma pláty potravinářské folie a vykrájíme nebo v ruce tvarujeme placičky o výšce 1 cm, na které přenášíme sušenkovým razítkem různé motivy (pokud se těsto na razítko lepí, je dobré mít při ruce trochu rýžové mouky a razítko vždycky trochu omoučit (konečná výška 0,5 cm).
  3. Sušenky přeneseme na plech a pečeme cca 15 minut. Upečené necháme vychladnout na mřížce. Skladujeme v plechové dóze i několik týdnů.

Zmrzlinový dortík, muffiny, cupcakes… neplněné nadýchanější muffiny a plněné hutnější cupcakes, nikdy s nimi nezklamete. Upečené za chvilku a zdobit už si mohou děti sami…

Lipánkův mražený dort

bez lepku, laktózy, vajec

Už jste ochutnali nového bezlaktózového Lipánka? Skvělý jen tak nebo s ovocem, jako náplň do různých tvarohových koláčů. A třeba i ve formě zmrzlinového dortíku, třeba ke Dni dětí… Vznikl rychle, jen jsem probrala zásoby v lednici a spíži. Efektní, rychlý a moc dobrý!

Na korpus

  • 150 g rozmixovaných sušenek bez lepku, mléka i vajec (použila jsem zbytky kakaových žraloků Gullón)
  • 65 g tuku bezmléčného Alsanu nebo Prominea

Na jahodový krém

  • 4 kelímky Lipánka laktóza ≥0,01
  • sypká směs na jahodovou náplň od Dr. Oetkera
  • půlky jahod podle velikosti obvodu formy (15–17 cm), tzn. cca 10 středně velkých jahod

Na čokoládový krém

  • 150 g rozpuštěné hořké čokolády bez mléka
  • 1 kelímek Lipánka laktóza ≥0,01

Dále potřebujeme

  • otvíratelná forma na dort 15–17 cm
  • pečící papír
  • trocha oleje na vymazání boků formy

Postup

  1. Rozdrcené sušenky smícháme s kousky vychladlého tuku vytvoříme drobenkové těsto, které rovnoměrně upěchujeme dno formy vyložené pečícím papírem. Necháme krátce vychladit v lednici.
  2. Čtyři Lipánky na jahodovou náplň vyšleháme se sypkou směsí cca 1 minutu, odložíme stranou. Rozpustíme hořkou čokoládu a po krátkém vychladnutí na pokojovou teplotu přišleháme 1 zbývající Lipánek v hladký čokoládový krém.
  3. Formu s vychlazeným korpusem vymažeme po bocích troškou oleje a postupně vedle sebe skládáme, řezem k olejované straně, půlky jahod (mírně zatlačíme do korpusu). Opatrně doprostřed rovnoměrně rozetřeme jahodovou náplň a necháme cca 15 minut zamrazit. Poté opatrně rozetřeme po povrchu dortíku čokoládový krém a celý dortík necháme několik hodin zamrazit.
  4. Před podáváním, necháme dort při pokojové teplotě odrazit, opatrně pomocí nahřátého kulatého nože uvolníme boky formy a krájíme nahřátým osušeným nožem rovné zmrzlinové řezy.

No plechová dóza plná křupavých drobných slaných sušenek má vždycky u dětí i dospělých obrovský úspěch… mandlové krekry, z pomazánkového másla, luštěninové krekry, zelňáčky atd… to všechno je dovoleno, to všechno najdete v mých kuchařkách nebo na Facebookové stránce Radčiny kuchařky bez lepku… a můžete kombinovat a to všechno rychle zmizí, věřte mi! No a když přitom využijete i pečivo z mrazáku, vzniknou Vám božská křupavá kolečka ala Bake Rolls.

Kolečka ala Bakerolls – křupavé nadělení ze starého pečiva

bez lepku, mléka i vajec

Na kurzech vždycky radím, naše dieta je finančně náročná, proto nic nevyhazujte. Pokud jste zapomněli např. zamrazit housky nebo rohlíky a druhý den už jsou tuhé, vytvořte si doma oblíbené pikantní krekry.

Ingredience

  • Lze využít i rozmrazené pečivo, když zrovna přijde nečekaná návštěva a Vy nemáte po ruce nic slaného a křupavého. Uvidíte, že tady budete za kuchařskou hvězdu… Domácí Bake Rolls, kam se na ně hrabou, ty kupované lepkové… Třetí den po upečení můžeme takto využít i např. Tondovy rohlíky.

Postup

  1. Ostrým nožem nakrájíme bagety na půl centimetrová kolečka a poklademe je na plech vyložený pečícím papírem.
  2. Ve dvou mističkách si v každé rozmícháme olivový olej (cca 5 polévkových lžic) a přimícháme do jedné mák a do druhé třeba směs koření na pizzu, podrcený česnek bez klíčku, nadrobno nasekanou cibulku apod.).
  3. Kolečka baget jemně z každé strany potřeme olejovou směsí (část koleček pikantní směsí na pizzu, část mákem – pro děti). Vložíme do trouby a pečeme na horký vzduch nebo spíš sušíme při 120 °C cca 15–20 minut do křupava.

Tip: Zabalené v hezkém celofánovém sáčku s mašlí, můžete i darovat jako jedlou pozornost.

Mini pizza koláčky nebo slané drobné chroupáčky ala pizza

těsto bez lepku, mléka i vajíček

Poměrně rychlé a jednoduché těsto z chlebové mouky, kterou máte určitě doma…

Ingredience

  • Na 8–10 ks
  • 200 g Jizerky zelené nebo Schär mix Bread nebo Free from Lidl světlá chlebová apod. + na posypání válu
  • 50 g Doves Farm samokypřící (pokud nemáte samokypřící mouku, doplňte chlebovou směs kukuřičným škrobem, tapiokovým, rýžovým apod. a k moukám přidejte 4 g kypřícího prášku bez lepku
  • špetka soli
  • 1 káv. lžička medu nebo agáv. sirupu
  • 3–4 g droždí sušeného
  • cca 250 ml teplé vody (podle druhu mouky)
  • 1 pol. lžíce řepkového oleje (olivový) + na potření
  • rajčata drcená s bazalkou v plechovce
  • sušené oregáno
  • obložení dle možností – bezlaktózové sýry – mozzarella Galbani (fialová), Gran Moravia – bez laktózy, uleželé Goudy, výběrová šunka, sušená šunka, brokolice, kuřecí kousky masa, olivy… pikantní klobásky na kolečka, veganské náhrady sýra atd…

Postup

  1. Mouky promícháme se solí, pak teprve přisypeme droždí, zalijeme teplou vodou s rozmíchaným medem a olejem. Vytvoříme mírně lepivé těsto, které necháme v kynoucí míse potažené potravinářskou folií nebo s poklopem kynout cca 45 minut.
  2. Po vykynutí těsto prohněteme na vále a vyválíme na tloušťku 1 cm. Skleničkou vykrájíme kolečka. Na střed placičky dáme půl lžíce rajčat, obložíme dle chuti, posypeme špetkou oregána. Okraje potřeme olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 250 °C cca 12–15 minut do zlatavého zbarvení. Necháme vychladnout na mřížce, případně posypeme posekanou čerstvou bazalkou.
  3. Z těsta můžete udělat dvě podélné placky, které potřeme rajčaty, obložíme kousky sýrů atd., zabalíme do roládky, utáhneme, nařežeme ostrým nožem na roládky a ty pečeme jako malé pizza šnečky cca 10 minut…

Tip na vegan parmazán: 100 g loupaných opražených mandlí nebo kešu nesolených smícháme s 3 pol. lžícemi sušeného lahůdkového droždí, osolte podle chuti a směs používejte místo parmazánu, pokud nesmíte mléčné výrobky a rádi byste dochucenou pizzu.

A pečivo? Např. housky Kaiserky z podobného těsta doplní klidně burger z doma umletého masa a dochuceného podle Vaší chuti. Pečivo se dá samozřejmě nařezat ostrým nožem na plátky, kombinovat s pomazánkami, a obložením vytvoříte báječné neokoukané kombinace, po kterých všichni rádi sáhnou.

Vláčné bezlepkové světlé bulky – křupavé kaiserky

bez lepku, mléka, vajec

Ingredience

  • 250 g bezlepkové mouky (150 g Schär mix B + 100 g Jizerka oranžovo-zelený obal přirozeně bezlepková směs)
  • cca 200 ml teplé vody (25–30 °C)
  • 5 g sušeného droždí
  • 5 g – 1 lžička krupicového cukru
  • 4 g prášku do pečiva bez lepku Labeta
  • 6 g – 1 káv. lžička soli
  • 1 káv. lžička máku
  • 2 pol. lžíce řepkového oleje

Dále potřebujeme

  • pečící papír
  • vykrajovátko na kaiserky Tescoma
  • mák či sezam na posypání
  • vrchovatá kávová lžička kypřícího prášku rozpuštěná v 50 ml teplé vody – na potření housek a namočení vykrajovátka

Postup

  1. Mouku smícháme se solí, mákem, kypřícím práškem a cukr se sušeným droždím. Rukou nebo mixérem s hnětacími metlami nebo v robotu s hnětací metlou pomalu rozmícháme sypkou směs, po troškách přiléváme vodu a přitom stále pomalu hněteme (max. 2 minuty). Když celý objem vody zašleháme do směsi, měli bychom mít vláčné lepivé těsto. Necháme na teplém místě v míse překryté potravinářskou folií cca 45–60 minut kynout.
  2. Po vykynutí těsta do něj přidáme řepkový olej a opět už jen rukou krátce zapracujeme. Ze vzniklého těsta tvarujeme mokrými dlaněmi asi 4 velké bulky (těsta je cca 470 g) nebo 6 menších, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Bulky před pečením potíráme vodou s kypřícím práškem a namočeným vykrajovátkem vytvoříme cca do poloviny těsta reliéf kaiserky, do každého okénka vsypeme pravidelně pomocí vykrajovátka mák nebo sezam, pak teprve vykrajovátko opatrně vyndáme. Můžeme i hrubou solí. Necháme je ještě 15 minut na plechu pod potravinářskou folií dokynout.
  4. Předehřejeme troubu na 250 °C. Nezapomene vložit hrnec nebo pekáček s vodou, aby nám pára pomohla ke kyprému pečivu. Pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut při vysoké teplotě, pak troubu snížíme na 190 °C, vyjmeme nádobu se zbytkem vody a dopékáme cca 10 minut. Z plechu vyndáme vychladnout na mřížku. Bulky vydrží vláčné i do druhého dne. Zabalit můžeme do plátna a pak do alobalu.
  5. Na dětskou párty můžeme namazat máslem či bezmléčným Alsanem, dát plátek kvalitní šunky nejvyšší kvality a ozdobit zeleninou, kousky oliv a bylinkami do tvaru dětských obličejů.

Věřte, že děti ze školy či od sousedů na Vás budou s láskou vzpomínat!

Další skvělé recepty