Klasický český tvar, chuť orientálních cukrovinek. Přesně tak chutnají a mizí z talířů poměrně rychle…
Ingredience
Těsto
- 100 g sušených meruněk
- 150 g mandlového marcipánu nastrouhaného (Dr. Oetker)
- 120 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilinového cukru
- 1 vejce
- 50 g strouhaného kokosu + 100 g na obalení
- 30 g bramborového škrobu
- 70 g bezlepkové mouky (Schar, Jizerka zelená, Doves Farm červená)
- 30 g mletých mandlí
- 1 balíček tmavé polevy nebo čokoládu na ozdobu
Postup
- Sušené meruňky opereme v horké vodě (zbavíme je zbytků siřičitanů – konzervant). Po vychladnutí je spolu s marcipánem nasekáme na malé kousky. Všechny sypké ingredience – mouku, cukry, kokos smícháme v míse, přidáme vejce, marcipán a nakonec meruňky.
- Z těsta ukrajujeme malé kousky a na pomoučené ploše tvarujeme malé rohlíčky a obalujeme je ve strouhaném kokosu. Rohlíčky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 15 minut.
- Rohlíčky necháme vychladnout. Na ozdobení rozpustíme čokoládu. Oba konce rohlíčků namáčíme do čokolády a necháme ztuhnout. Můžeme namočené konce rohlíčků ještě obalit v kokosu.