Kynutá vajíčka s vanilkovým krémem

Kynutá vajíčka s vanilkovým krémem

Lehkost a vláčnost i další dny je zaručena díky mladé cuketě, která nemění chuťové vlastnosti těsta.

Ingredience

Těsto

  • 200 g Schär mix B a 100 g DF samokypřící
  • 50 g cukr krupice
  • špetka soli
  • 1 pol. lžíce strouhané BIO citrónové kůry + 1 pol. lžíce Tuzemáku
  • 5–7 g sušeného droždí vlaštovkou
  • 100 g jemně strouhané mladé cuketové dužniny bez pecek (té jemné sušší části)
  • 150–200 ml tekutiny – dávám ⅓ rostlinné smetany na vaření a doliji teplou vodou
  • 1 pol. lžíce Tuzemáku
  • 50 g bezml. tuku sádlo, Alsan

Náplň

  • 3 vanilkové pudinkové prášky
  • 500 ml rostlinného mléka
  • 2 vanilinové cukry + 50 g cukru moučka
  • 1 pol. lžíce Tuzemáku
  • 1 Alsan nebo jiný bezmléčný tuk 250 g pokojové teploty + 50 g moučkového cukru

Dále potřebujeme

  • plech vyložený pečícím papírem
  • vykrajovátko velké vejce (Tescoma, plechové apod.)
  • na potření 50 ml horké vody s lžičkou rozpuštěného tuku

Postup

  1. Mouky smícháme v uzavíratelné míse se solí, kypřícím práškem, cukrem a kůrou, přidáme strouhanou cuketku a prsty ji rozmělníme s moukou. Do směsi přisypeme droždí a opět rukou promícháme. Lehce si rozmícháme v odměrce smetanu a dolijeme teplou vodou na risku 150–200 ml. Tekutinu přidáme do těsta a rukou zapracujeme. Pokud by bylo těsto suché přidáme ještě 50 ml teplé vody a opět rukou zapracujeme, až máme hladké lepivé těsto. Mísu s těstem přikryjeme a necháme na teplém místě kynout cca 1,5 hodiny, pak přidáme tuk a prohněteme. Lepší chuť získá těsto, když ho na noc uložíte do ledničky a ráno ho necháte cca 1 hodinu vzpamatovat, pak přidáte tuk, zpracujete…
  2. Připravíme náplň… Mléko ohřejeme v kastrůlku. Odebereme část teplého mléka do hrnečku a rozšleháme v něm pudinkové prášky, vrátíme ke zbytku mléka do kastrůlku, přidáme cukry a uvaříme pudink podle návodu. Za stálého míchání necháme vychladit nebo přetáhneme potrav. folií, aby pudink vychladl, ale neudělal se na něm škraloup. V robotu vyšleháme změklý tuk pokojové teploty s cukrem do světlé pěny a postupně přidáváme pudink o pokojové teplotě. Necháme v lednici odpočinout.
  3. Na dno trouby dáme hrnec s vodou a troubu roztopíme na 230 °C. Podsypeme vál moukou, těsto opatrně prohněteme a rozválíme na obdélník o výšce těsta cca 3–4 cm, vykrajujeme vajíčka cca 6 ks celkem. Tvary přendáme na plech a necháme přikryté pod utěrkou ještě cca 20 minut odpočívat a pak pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut (nyní můžeme potřít směsí horké vody a lžičky tuku) na 230 °C a snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme dalších 10 minut.
  4. Pečivo vyndáme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Vajíčka prořízneme a doplníme vanilkovým krémem např. zdobícím sáčkem se špičkou.

Komentáře

Zobrazením komentářů souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Další skvělé recepty