Kynuté knedlíky s povidly bezlepkové, nejen povidlové a s omáčkou, ale klidně meruňkové nebo borůvkové, jak je libo a jakou máte zrovna zásobu ovoce…
Ingredience (10 ks)
Těsto
- 400 g Schär Mix Bread + na podsypání válu
- 100 g Jizerka zeleno-oranžová
- 3 g prášku do pečiva
- 5 g sušeného droždí
- 30 g (1 pol. lžíce) řepkového oleje nebo rozpuštěného Alsanu
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce medu nebo agávového sirupu
- cca 500–550 ml teplé vody
Náplň
- rozmrazené (teď jsem používala na váhu volně prodejné poloviny švestek v Globusu 1 kg za 85 Kč, stačilo ½ kg) či čerstvé švestky
- pevnější povidla
- případně kousek mandlového marcipánu
- mák mletý
Vanilková omáčka
- 500 ml mandlového mléka
- 2 pol. lžíce cukru moučka
- 20 g pudinkového prášku bez lepku
- 1 lžíce Tuzemáku
- dřeň z jednoho lusku vanilky nebo Alnatura vanilkový cukr
Dále potřebujeme
- mísa s poklopem na kynutí nebo potravinářská fólie na přetažení mísy
- hrnec s 3 litry osolené vroucí vody
Postup
- Mouky v míse na kynutí (s poklopem) smícháme s kypřícím práškem, solí a promícháme vařečkou. Přisypeme droždí a opět promícháme. Přilijeme polovinu objemu vody s rozpuštěným medem či sirupem a rukou vymícháme těsto (cca 2 minuty), postupně doléváme a promícháváme rukou či v hnětači hákem až máme polotuhé lepivé těsto.
- Připravíme si náplň… Švestky plníme povidly, v zimě použijeme mražené půlky, které spojíme povidly k sobě, případně do středu ještě můžeme vmáčknout kuličku mandlového marcipánu. Každou švestku můžeme potřít naolejovanou rukou a obalit v mletém máku.
- Těsto přiklopíme a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout. Pak přilijeme olej či rozpuštěný tuk a opět prohněteme rukou, až se tuk do těsta „vpije“.
- Těsto rozdělíme na polovinu a polovinu těsta rozdělíme na 5 stejných kousků (cca 90–100 g) na posypaném vále z každého kousku vytvarujeme placičku, tu plníme plněnou švestkou. Rukou těsto spojíme a v dlani vytvoříme knedlík.
- Knedlíky opatrně vkládáme do horké probublávající osolené vody asi po 4 ks – hodně nabydou při vaření a je třeba je v polovině vaření opatrně obrátit, aby byly provařené rovnoměrně a nepraskaly. Vaříme cca 8 minut. Já vždycky jeden knedlík obětuji, vyndám a zkontroluji střed těsta, zda nelepí…
- Po uvaření (vyplavou) a při přendavání na mísu každý skrz propíchnu 2× špejlí, aby se uvolnila pára a knedlík se nezdrcnul. Uchováváme v teple než uvaříme omáčku.
- Pudink smícháme s cukrem a rumem v odměrce a přidáme vanilku. Ohřejeme si všechno mléko. Tak 100 ml teplého mléka (né horkého) přidáme do odměrky a pořádně vidličkou promícháme. Pudinkovou směs vrátíme na sporák do hrnce k teplému mléku a vaříme do zhoustnutí za stálého míchání, aby se pudink nepřipaloval.
- Servírujeme společně nebo jen sypané mákem, cukrem, případně opraženou strouhankou a přelité rozpuštěným tukem.