Skvělé bezlepkové lívance na snídani nebo i oběd, zdravé a jednoduché ve vegan variantě.
Ingredience
Rozkvas
- 50–70 g kvásku hotového (1 vrchovatá pol. lžíce)
- 300 ml teplé vody
- 250 g Schär mix B na rozkvas
Těsto
K rozkvasu přidáme:
- 300–330 ml teplého mléka (dala jsem mandlové, ale můžete dát jakékoliv)
- špetka soli
- 2 pol. lžíce cukru krupice
- 1 káv. lžička suchého psyllia
- olej na smažení
- obloha dle chuti a možností
- 7 vrchovatých pol lžic mouky (DF samokypřící nebo si smícháme jahelnou + pohankovou + rýžovou hnědou atd… k jednodruhovým moukám je třeba přidat ½ lžičky jedlé sody)
Postup
- Kvásek rozmícháme ve vodě, přidáme mouku, metličkou vytvoříme kváskovou kašičku. Nádobu přetáhneme potravinářskou folií a necháme v teple přes noc (12 hodin) pracovat.
- Ráno by měl být objem rozkvasu asi dvojnásobný. K hmotě přidáme 2 pol. lžíce cukru krupice, velkou špetku soli, hrneček mléka rostlinného či kravského. Promícháme. Naposled přidáme 7 vrchovatých pol. lžic DF samokypřící a kávovou lžičku suchého psyllia. Směs promícháme a necháme opět pod folií kynout v teple. Alespoň 20 minut těsto necháme odstát.
- Těsto odebíráme lžícemi a smažíme z každé strany cca 2–3 minuty; smažila jsem v litinovém lívanečníku na plynu.