Lívance kváskové exclusiv s medem a malinami
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Lívance kváskové exclusiv

bez lepku

Ingredience

Rozkvas

  • 50–70 g kvásku hotového (1 vrchovatá pol. lžíce)
  • 300 ml teplé vody
  • 250 g Schär mix B na rozkvas

Těsto

K rozkvasu přidáme:

  • 300–330 ml teplého mléka (dala jsem mandlové, ale můžete dát jakékoliv)
  • špetka soli
  • 2 pol. lžíce cukru krupice
  • 1 káv. lžička suchého psyllia
  • olej na smažení
  • obloha dle chuti a možností
  • 7 vrchovatých pol lžic mouky (DF samokypřící nebo si smícháme jahelnou + pohankovou + rýžovou hnědou atd… k jednodruhovým moukám je třeba přidat ½ lžičky jedlé sody)

Postup

  1. Kvásek rozmícháme ve vodě, přidáme mouku, metličkou vytvoříme kváskovou kašičku. Nádobu přetáhneme potravinářskou folií a necháme v teple přes noc (12 hodin) pracovat.
  2. Ráno by měl být objem rozkvasu asi dvojnásobný. K hmotě přidáme 2 pol. lžíce cukru krupice, velkou špetku soli, hrneček mléka rostlinného či kravského. Promícháme. Naposled přidáme 7 vrchovatých pol. lžic DF samokypřící a kávovou lžičku suchého psyllia. Směs promícháme a necháme opět pod folií kynout v teple. Alespoň 20 minut těsto necháme odstát.
  3. Těsto odebíráme lžícemi a smažíme z každé strany cca 2–3 minuty; smažila jsem v litinovém lívanečníku na plynu.

Další skvělé recepty