Masarykovy sušenky
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Masarykovy sušenky

Tyhle trvanlivé a křupavé sušenky jsem nachystala dětem na hory a vůbec jim nevadilo, že je to vlastně takové vánoční cukroví. Gel vytvořený z mletého lnu zajistí kompaktnost těstu při porcování jednotlivých sušenek.

Ingredience

Těsto

  • 250 g mouky Eat-fit bešamel (nebo kombinace jemná hladká pohanková, kukuřičná, rýžová 1:1:1)
  • 200 g bezmléčného tuku Alsan
  • 180 g opražených oříšků (lískové a případně část pistácie)
  • 100 g krupicového cukru
  • 20 g kvalitního kakaového prášku
  • 1 žloutek
  • 20 g lněné mouky rozmíchané v 100 ml horké vody

Dále potřebujeme

  • hnědý cukr na obalení válečků
  • případně moučkový cukr na obalení hotových sušenek
  • plech
  • pečící papír
  • ostrý nůž

Postup

  1. Na teflonové pánvi za stálého míchání opražíme opatrně oříšky až se rozvoní a od lískových se začínají olupovat slupky. Necháme vychladnout a utěrkou slupky otíráním odstraníme. Zalijeme si ve sklenici lněnou mouku horkou vodou a rychle promícháme, aby se v gelu nevytvořily hrudky, necháme odstát.
  2. Promícháme mouky s cukrem, kakaem, oloupanými oříšky, přidáme nastrouhaný studený tuk, žloutek a gel z lněné mouky. Prsty pořádně propracujeme těsto, ze kterého vytvoříme 4 válečky o průměru cca 3 cm. Ty obalíme v hnědém cukru a uložíme do chladničky nejlépe přes noc.
  3. Po zatuhnutí krájíme ostrým nožem 1 cm široké plátky a ty pečeme na plechu yyloženém pečícím papírem cca 10 minut klasicky na 160 °C a pak cca 10 minut přepneme na horký vzduch při stejné teplotě.
  4. Po upečení počkáme až zcela vychladnou sušenky na mřížce, některé ještě mírně teplé opatrně obalujeme v moučkovém cukru. V plechové krabici vydrží cca 3 týdny.

Další skvělé recepty