Mlsání nejen pro děti do mikulášské nadílky. Originální recept s jemnými úpravami Vás nadchne a přípravy se nebojte, Vy, mixér a nůžky to zvládnete a třeba zabavíte přípravou i děti.
Ingredience (40 kusů o průměru cca 5 cm)
Těsto
- 100 g cukru moučka + 100 g cukru krupice
- 250 g medu + ½ lžičky mletého sušeného zázvoru nebo lze sehnat už med se zázvorem kandovaným – ten jsem použila já
- 1 balení cukru s pravou vanilkou
- 4 vejce vel. M
- 200 g mandlové mouky Natural Jihlava (jemně mletá z loupaných mandlí)
- 270 g namletých lískových oříšků
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 100 g jemně nakrájené kandované pomerančové kůry nejlépe Bio (Zdravé výživy)
- 100 g jemně nakrájené kandované citronové kůry nejlépe Bio
- nastrouhaná kůra z jednoho čerstvého citrónu a pomeranče nebo sušená z Dm drogerie
- 2 pol. lžíce rovné perníkového koření Grešík
- 2 rovné pol. lžíce suchého psyllia
- 1 balíček jedlého waflového cukrářského papíru bez obsahu lepku (složení bramborový škrob, rýžová mouka, kukuřičný škrob – cukrářské potřeby např. www.obchudekubalonku.cz
Polevy (glazury)
- čokoládová glazura
- 200 g hořké čokolády Lidl Fin Care + Omega na polevy 30 g společně rozpustit a vytvořit lesklou polevu
- punčová glazura
- 130–150 g prosátého moučkového cukru, 2 lžíce Tuzemaku, 2 lžíce červeného vína vyšlehat metličkou v lesklou polevu
Na ozdobu
- loupané mandle
- vlašské ořechy
- kandované ovoce nebo různé cukrové zdobení bez obsahu lepku a mléka – cukrářské potřeby např. www.obchudekubalonku.cz
Dále potřebujeme
- sklenička o průměru 5 cm
- potrav. fix či obyč. tužka
Postup
- Cukry a vejce, případně sušený zázvor šleháme elektrickým šlehačem do žluté napěněné hmoty, to znamená, že objem se zdvojnásobí a cukry se rozpustí. Přidáme ořechy, kandovanou pomerančovou a citronovou kůru, kůru z citronu a pomeranče a koření. Těsto přikryjeme a necháme odpočívat v lednici 24 hodin.
- Mezitím si z jedlého waflového papíru nastříháme podle skleničky kolečka o průměru 5 cm. Uschováme v suchu (plastové uzavíratelné krabičce).
- Další den vyložíme plech pečícím papírem a vystříhanými kolečky z waflového papíru. Z perníkového odloženého těsta vytvarujeme vlhkýma rukama kuličky o hmotnosti asi 30–35 g a klademe je na oplatky a splácneme prsty tak, aby byla celá plocha jedlého papírového kolečka rovnoměrně pokryta.
- V předehřáté troubě pečte při 180 °C cca 15 minut do světle hnědé barvy. Správně upečené perníčky by uvnitř neměly být zcela dopečené, protože se ještě nechávají cca 2 týdny dojít a měly by zůstat měkké.
- Hotové perníčky necháme vychladnout na mřížce. Po vychladnutí je namáčíme hrubou stranou (bez oplatky) v polevě, necháme okapat a zaschnout opět na mřížce. Dokud jsou polevy na perníčcích měkké, můžeme je ozdobit ořechy nebo kandovaným ovocem.
- Hotové perníčky se mají uskladňovat v plechové krabici, přikryté pergamenovým papírem a na něj položit několik slupek z jablek. Díky tomu zůstanou údajně perníčky měkké a šťavnaté. Přibližně po deseti dnech by měly být perníčky správně uleželé.