Pistáciové Madlenky
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Pistáciové Madlenky

Madlenky, to pojmenování je takové voňavé a mazlivé… Vlastně žádnou Madlenku neznám, ale na malé zákusky ke kávě, nebo já raději k čaji, mám zálusk už opravdu dlouho. Teď už mám i dvě plata formiček, tak už si můžeme doma hrát… Mouku a oříšky opět najdete na @nutsman.cz. Kód pro 10 procentní slevu je: Bezlepku10

Ingredience

Těsto

  • 80 g krupicového cukru + 1 s pravou vanilkou
  • vejce cca 110 g
  • 1 pol. lžíce citronové šťávy
  • 1 káv. lžička citrónové kůry
  • 90 g povoleného tuku Alsan
  • 75 g mletých loupaných pistácií
  • 75 g hladké rýžové mouky (může být kombinace rýžové a hladké čirokové)
  • špetka soli a 6 g kypřícího prášku

Dále potřebujeme

  • olej na vymazání formiček
  • formičky na madlenky (např. Orion nebo silikonové třeba v Kik apod.)
  • lžíce

Postup

  1. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Ořechy opatrně umeleme nebo rozmixujeme po několika pulsech (pozor, aby se nám nevytvořilo pistáciové máslo).
  2. V jedné misce si promícháme mleté pistácie s moukou, solí a kypřidlem.
  3. Vejce vyšleháme s cukry do světle žluté hedvábné pěny a dvojnásobného objemu. Trvá to cca 5–7 minut.
  4. Přišleháme citrón a střídavě přidáváme (na 2×) povolený tuk a sypkou směs. Těsto pomocí lžíce plníme do olejem lehce vymazaných formiček, cca do ⅔. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 12–14 minut na 180 ˚C na statické teplo. Špejle po vytažení z těsta by měla být suchá.
  5. Po upečení necháme ve formičkách 10 minut vychladnout na mřížce a pak opatrně vyklopíme a necháme úplně zchladnout. Můžeme pocukrovat.
  6. Chlebíček se peče obdobně jen cca 20–25 minut, opět kontrolujeme špejlí, muffiny cca 15 minut.

Tip: množství těsta odpovídá cca 6 muffinům nebo 1 malému biskupskému chlebíčku (forma 20 × 8 cm), podáváme s krémem ze zakysané smetany nebo její kokosové náhrady.

Další skvělé recepty