Rýžové bagely plněné sezamem
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Rýžové bagely plněné sezamem

Skvělé pečivo amerického střihu, které ocení nejen fajnšmekři, ale hlavně ti, kteří nemohou při pečení využívat kukuřici.

Ingredience

Těsto

  • 100 g jemné hladké rýžové mouky + na podsypání válu (může být ovesná bezlepková)
  • 100 g mouky z hnědé rýže
  • 50 g bramborového škrobu
  • 50 g tapiokového škrobu
  • 5 g psyllia rozpuštěného v 50 ml teplé vody (cca 20 minut odstáté)
  • 1 vrchovatá káv. lžička guarové moučky nebo rovná xantanu
  • 5 g prášku do pečiva
  • 6 g soli
  • 1 pol. lžíce agáv. sirupu nebo třtinového cukru
  • 6 g sušeného droždí
  • 200–250 ml teplé vody
  • 25 g rozpuštěného tuku (sádlo, olej, margarín) skvělá je sezamová pasta TAHINI
  • hrnec s 1 l horké vody s 20 g jedlé sody a 2 pol. lžícemi medu nebo agávového sirupu
  • směs sezamu či jiných semínek, např. černuchy na posypání

Postup

  1. Všechny sypké suroviny v míse promícháme, droždí přidáváme až jako poslední. Rukou rozdrobíme do směsi gel vytvořený z vody a psyllia. Agávový sirup promícháme s teplou vodou a tekutinu přidáme k sypké směsi s psylliem. Rukou vyhněteme lepivé těsto. Mísu s těstem přikryjeme poklopem nebo zabalíme do potravinářské folie a necháme na teplém místě cca 1 hodinu kynout. Můžeme nechat v lednici do druhého dne, rozhodně to přidá na chuti konečného pečiva. Před tvarováním pak nechat alespoň hodinu v teple těsto ohřát.
  2. Troubu rozehřejeme na 250 °C. Na dno trouby dáme hrnec s 500 ml vody. Do těsta zapracujeme rukou rozpuštěný tuk a vypracujeme hladké těsto, které překlopíme na pomoučenou plochu, bude ho cca 600 g. Rozdělíme ho nožem na šest 100 g kousků, z nichž vyválíme kuličky, které rukou opatrně zploštíme (výška cca 3–4 cm) a uprostřed uděláme otvor prstem namočeným ve vodě nebo v oleji, rukou kolem prstu tvarujeme bagel a zvětšujeme otvor na šířku cca 2 cm.
  3. Teď máme dvě možnosti, buď necháme kroužky z těsta jen odpočinout cca 30 minut na vyloženém plechu pečícím papírem, potřeme vodou nebo vejcem (pokud není omezení) a posypeme semínky a DÁME ROVNOU PÉCT. Nebo opatrně jednotlivé kroužky nabíráme děrovanou naběračkou a vkládáme na 10–20 sekund do horké jemně bublající lázně. Pečivo vyndáme na plech, posypeme semínky a pečeme cca 10 minut na vysokou teplotu cca 240 °C. Pak teplotu zmírníme na 190 °C a dopékáme do světle hnědého zbarvení. Pečivo necháme s papírem vychladnout na mřížce a po vychladnutí a změknutí pečiva ho opatrně odtrhneme z papíru.

Tradiční náplně

  • ostrá hořčice na pomazání + 2 plátky Schwarzwaldské šunky stočené do kornoutku, rucola, sušená rajčata
  • pomazánka z 150 g bezlaktózového sýra Cottage Madeta (pro jemnější konzistenci může být v kombinaci s bezlaktózovým tvarohem Madeta) a 100 g vařeného čerstvého hrášku v rostlinném bujónu, ochuceného solí, pepřem a citrónovou šťávou + 2 plátky uzeného lososa, kopr, plátek citronu, plátky okurky
  • severské obložení – plátek slanečka na listovém salátu a majonéze či hořčici, doplněné kroužky bílé cibule, případně plátky řepy

Další skvělé recepty