Rýžové bagely plněné sezamem

Rýžové bagely plněné sezamem

Skvělé pečivo amerického střihu, které ocení nejen fajnšmekři, ale hlavně ti, kteří nemohou při pečení využívat kukuřici.

Ingredience

Těsto

  • 100 g jemné hladké rýžové mouky + na podsypání válu (může být ovesná bezlepková)
  • 100 g mouky z hnědé rýže
  • 50 g bramborového škrobu
  • 50 g tapiokového škrobu
  • 5 g psyllia rozpuštěného v 50 ml teplé vody (cca 20 minut odstáté)
  • 1 vrchovatá káv. lžička guarové moučky nebo rovná xantanu
  • 5 g prášku do pečiva
  • 6 g soli
  • 1 pol. lžíce agáv. sirupu nebo třtinového cukru
  • 6 g sušeného droždí
  • 200–250 ml teplé vody
  • 25 g rozpuštěného tuku (sádlo, olej, margarín) skvělá je sezamová pasta TAHINI
  • hrnec s 1 l horké vody s 20 g jedlé sody a 2 pol. lžícemi medu nebo agávového sirupu
  • směs sezamu či jiných semínek, např. černuchy na posypání

Postup

  1. Všechny sypké suroviny v míse promícháme, droždí přidáváme až jako poslední. Rukou rozdrobíme do směsi gel vytvořený z vody a psyllia. Agávový sirup promícháme s teplou vodou a tekutinu přidáme k sypké směsi s psylliem. Rukou vyhněteme lepivé těsto. Mísu s těstem přikryjeme poklopem nebo zabalíme do potravinářské folie a necháme na teplém místě cca 1 hodinu kynout. Můžeme nechat v lednici do druhého dne, rozhodně to přidá na chuti konečného pečiva. Před tvarováním pak nechat alespoň hodinu v teple těsto ohřát.
  2. Troubu rozehřejeme na 250 °C. Na dno trouby dáme hrnec s 500 ml vody. Do těsta zapracujeme rukou rozpuštěný tuk a vypracujeme hladké těsto, které překlopíme na pomoučenou plochu, bude ho cca 600 g. Rozdělíme ho nožem na šest 100 g kousků, z nichž vyválíme kuličky, které rukou opatrně zploštíme (výška cca 3–4 cm) a uprostřed uděláme otvor prstem namočeným ve vodě nebo v oleji, rukou kolem prstu tvarujeme bagel a zvětšujeme otvor na šířku cca 2 cm.
  3. Teď máme dvě možnosti, buď necháme kroužky z těsta jen odpočinout cca 30 minut na vyloženém plechu pečícím papírem, potřeme vodou nebo vejcem (pokud není omezení) a posypeme semínky a DÁME ROVNOU PÉCT. Nebo opatrně jednotlivé kroužky nabíráme děrovanou naběračkou a vkládáme na 10–20 sekund do horké jemně bublající lázně. Pečivo vyndáme na plech, posypeme semínky a pečeme cca 10 minut na vysokou teplotu cca 240 °C. Pak teplotu zmírníme na 190 °C a dopékáme do světle hnědého zbarvení. Pečivo necháme s papírem vychladnout na mřížce a po vychladnutí a změknutí pečiva ho opatrně odtrhneme z papíru.

Tradiční náplně

  • ostrá hořčice na pomazání + 2 plátky Schwarzwaldské šunky stočené do kornoutku, rucola, sušená rajčata
  • pomazánka z 150 g bezlaktózového sýra Cottage Madeta (pro jemnější konzistenci může být v kombinaci s bezlaktózovým tvarohem Madeta) a 100 g vařeného čerstvého hrášku v rostlinném bujónu, ochuceného solí, pepřem a citrónovou šťávou + 2 plátky uzeného lososa, kopr, plátek citronu, plátky okurky
  • severské obložení – plátek slanečka na listovém salátu a majonéze či hořčici, doplněné kroužky bílé cibule, případně plátky řepy

Komentáře

Zobrazením komentářů souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Další skvělé recepty