Staročeský bramborový mazanec
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Staročeský bramborový mazanec

Luxusní velikonoční mazanec, který je kyprý a vydrží chuťově skvělý několik dní. Těsto vhodné i na vánočku, Panettone nebo jiné kynuté sladké delikatesy z kynutého těsta.

Ingredience

Sypké

  • 450 g Schär mix Bread + na posypání válu
  • 30 g jemné cizrnové mouky (Dmko nebo Natural Jihlava, Extrudo)
  • 50 g jemné pohankové mouky (Dmko)
  • 5 g kypřícího prášku a 3 g soli
  • 1 pol. lžíce bio citronové kůry
  • 100 g uvařeného škrobnatého oloupaného nastrouhaného bramboru
  • 130 g cukru krupice + 1 s pravou vanilkou
  • 22 g čerstvého droždí (cca ½ kostky)

Tekutiny

  • 1 pol. lžíce citrónové šťávy + 2 pol. lžíce Tuzemáku (případně 1 žloutek)
  • 400–450 ml mandlového nebo jiného mléka
  • hrst posekaných křížal a sušených meruněk nebo švestek naložit několik hodin do alkoholu
  • 4 polévkové lžíce rozpuštěného sádla

Na potření

  • smícháme 1 lžíci tekutého medu + 1 lžíci rostlinné smetany, případně 1 žloutek

Dále potřebujeme

  • plech
  • pečící papír

Postup

  1. V kastrůlku si krátce ohřejme mléko s Tuzemákem za občasného promíchání a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Sypké suroviny smícháme nejlépe v míse na kynutí (s víkem). Promícháme a doprostřed uděláme důlek, kam nadrobíme droždí.
  2. Tekutinu přidáme k moučné směsi, přidáme (žloutek), citrónovou šťávu a vyhněteme v robotu s hákem nebo rukou polotuhé vláčné lepivé těsto, které překryjeme poklopem nebo přetáhneme folií a necháme na teplém místě cca 1,5 h odpočinout, ale nejlépe je těsto odložit do lednice na 3 hodiny.
  3. Troubu si předehřejeme na 220 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem.
  4. Po vykynutí přidáme do těsta vyždímané naložené kousky ovoce a rozpuštěné sádlo a vypracujeme hladké mírně lepivé těsto, které prohněteme na lehounce pomoučené ploše. Rozdělíme na polovinu a rukou vyhněteme dva bochánky (jeden můžete rozdělit na dvě části, vyválet dva prameny a splést jako velkou makovku – dostanete efektní vplétaný mazanec. Necháme ještě 20 minut vykynout (pokud budeme pracovat se studeným těstem z lednice tak déle cca 20 minut, zastříkneme vodou, nařízneme a posypeme mandlovými plátky.
  5. Pečeme cca 15 minut při 220 °C a pak snížíme na 180 °C a dopékáme bez vody a zapaření cca 15–20 minut (pokud hodně nabírá barvu, zakryjeme alobalem). Pět minut před koncem pečení potřeme směsí medu a rostlinné smetany. Délka a intenzita pečení záleží na Vaší zkušenosti s troubou. Necháme vychladnout 10 minut v otevřené troubě a pak volně na mřížce. Po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem.

Další skvělé recepty