Švestkový koláč s drobenkou bezlepkový
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Švestkový koláč s drobenkou

Bezlepkový švestkový koláč s drobenkou je rychlý, zdravý, málo tučný a dlouho vláčný. Švestky jsou skvělé na krvetvorbu, upravují trávení a působí na čištění našeho zažívání… Co víc si můžeme přát. Jogurt 3,5% můžete nahradit zakysaným výrobkem sójovým či jogurtem Nemléko… nebo použít bezlaktózový, pokud máte kombinaci nesnášenlivosti lepku a laktózy…

Ingredience

Těsto

  • 150 g hladké čirokové mouky
  • 50 g hladké kukuřičné či rýžové mouky
  • 50 g kukuřičného škrobu Gustin nebo rýžového, bramborového či mouky z bílé lepivé rýže
  • 140 g třtinového cukru
  • 2 celá vejce
  • 50 ml řepkového oleje
  • 220 g bílého jogurtu 3,5 % tuku např. Hollandia bez laktózy nebo Jihočeský Madeta, laktóza méně než 0,01 %
  • ½ kávové lžičky mleté skořice
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • ½–¾ bezlepkového prášku do pečiva Labeta

Na povrch

  • 500–600 g vypeckovaných a pokrájených švestek
  • nadrcené bezlepkové piškoty
  • plátky mandlí (nemusí být)

Dále potřebujeme

  • pečící papír
  • pečící nádoba 20 × 30 cm

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Piškoty podrtíme v sáčku válečkem nebo rozmixujeme na drobenku. Švestky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme. Vejce vymixujeme s cukrem do pěny, přidáme olej a po lžících jogurt až vznikne světle žlutý krémový základ. Ve vedlejší misce smícháme sypké části – mouky, škrob, koření, kypřidlo. Sypkou směs zašleháme do krémové hmoty.
  2. Těsto vlijeme do pečící nádoby vyložené pečícím papírem. Mírně zatlačíme ovoce a posypeme drobenkou z piškotů, případně plátky mandlí. Pečeme ve vyhřáté troubě 30–35 minut nebo až je špejle zapíchnutá do středu koláče po vytažení suchá jen s drobečky.
  3. Koláč necháme na mřížce vychladnout a krájíme na čtverečky. V plechové dóze vydrží vláčný až 3 dny…

Další skvělé recepty