Chléb z kváskové vody

Tmavý chlebový věnec z kvasové ovocné vody

Kváskovat se dá i z živého ovocného moštu a výsledkem je zdravý tmavý bezlepkový chléb plný chutí.

Ingredience

Těsto

  • 100–130 ml vody ze zkvašeného ovoce (na plátky nakrájené BIO jablko bez jádřince zalijeme v průhledné sklenici 250 ml teplé vody, přetáhneme igelitem, propícháme necháme na sluníčku nebo na okně kvasit – jako kvasilo např. rybízové víno u babiček na vesnici – po cca 7 dnech, ochutnáme trošku vody na lžičku – měla by být perlivá a nakyslá)
  • 1 pol. lžíce kvásku (jednodruhový nebo ze Schar B)
  • 1 pol. lžíce melasy nebo javorového tmavého sirupu
  • 200 g gelu (3 pol. lžíce mletého lněného semínka rozpuštěné ve 150 ml vody, možno přidat pol. lžící vlákniny inulínu – ½ hodiny odstátý na lince)
  • 8–10 g soli (1 vrchovatá káv. lžička)
  • 1 káv. lžička drceného kmínu
  • 1 káv. lžička kmínu celého
  • 1 pol. lžíce dýňových semínek do těsta + 1 pol. lžíce na dozdobení

Výše uvedené suroviny vymícháme v směs a pořádně rozšleháme v míse metličkou – hlavně dobře rozpustit gel, ke směsi přidat 2 káv. lžičky xantanu a cca 250 g Schar mix Dunkel Brot nebo si namíchat z jednodruhových (100 g tapioka, 100 g čirok, 50 g hnědorýžové jemné – část můžeme nahradit cizrnovou apod…).

Postup

  1. Rukou vyhnětáme cca 2 minuty chlebové těsto, při použití jednodruhovek je možné, že budete muset přisypat ještě trochu rýžové mouky.
  2. Vzniklý bochánek těsta posypeme trochou mouky a necháme v přikryté míse odpočívat, v troubě nahřáté na 45–50 °C, cca 2 hodiny.
  3. Po dvou hodinách si vyložíme plech pečícím papírem a posypeme moukou – na ní vytvarujeme kruh chlebového těsta. Mokrým ukazováčkem od středu kroužíme po vnitřním obvodu a druhou rukou urovnáváme výšku a tloušťku chlebového kruhu (tmavé chlebíky se takto lépe propečou a lépe se i krájí). Plech dáme zpět do teplé trouby, kruh těsta poprášíme moukou a překryjeme mísou, ve které těsto odpočívalo. Necháme alespoň hodinu ještě takto odpočívat opět v teplé troubě, max 2 hodiny.
  4. Před roztopením trouby si plech s těstem vyndáme na linku. Do trouby dáme na dno nádobu s cca 1 l vody (aby se vytvořila pára) a vyhřejeme na 250 °C. Po roztopení trouby, z chleba sundáme mísu, nakrojíme po obvodu zářezy, postříkáme slanou vodou a posypeme dýňovými semínky. Pečeme 15 minut na 250 °C, pak vyndáme z trouby nádobu s vodou, snížíme na 200 °C a pečeme 20 minut, občas přestříkneme slanou vodou a nakonec dosušujeme při 180 °C cca 30 minut.
  5. Upečený chlebový kruh necháme vychladnout na mřížce.

Komentáře

Zobrazením komentářů souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Další skvělé recepty