Vanilkové rohlíčky s pistácií
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Vanilkové rohlíčky s pistáciíí

bez lepku a mléka

Moje maminka pracovala jako dětská sestra v jeslích a později v nemocnici na dětském oddělení. Předávání receptů na drobných papírcích bylo součástí předávání služeb mezi sestřičkami, které si navzájem nosily ochutnat třeba i vánoční cukroví… Máme takových papírků plnou jednu kuchařku… Zkuste variantu naladěnou do zelena s pistáciemi, ovoněné mletým kardamomem, hřebíčkem a skořicí.

Ingredience

Těsto

  • 350 g bezl. směs Jizerka zelená
  • 100 g cukru moučka + 1 cukr s pravou vanilkou
  • špetka soli a ¼ káv. lžičky jedlé sody
  • 150–160 g bezmléčného tuku např. Alsan nebo Alsan BIO
  • 50 g sádla
  • 100 g na sucho opražených pistácií
  • 1 větší vejce (L)
  • 1 lžička xantanu 5 g
  • 1 lžička citrónové kůry BIO (nemusí být)
  • ½ káv. lžičky skořice, ½ mletého hřebíčku a ¼ mletého kardamomu (ten nemusí být)
  • na obalení 250 g cukr moučka + 2 vanilinové cukry

Postup

  1. Mouky promícháme s cukrem, mletými opraženými pistáciemi, xantanem a citrónovou kůrou. Přidáme nastrouhaný studený tuk a celé vejce. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme v mikrotenové folii odpočinout přes noc v lednici.
  2. Druhý den těsto vyndáme z ledničky, necháme chvilku povolit, aby se nedrolilo, ale zároveň, aby nebylo úplně mazlavé. V prstech vytvoříme hádka (můžeme na pomoučené ploše) ohneme do tvaru rohlíčku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C do růžového zbarvení cca 12 minut při délce „hádka“ cca 4 cm na plechu vyloženém pečícím papírem.
  3. Rohlíčky necháme na plechu vychladnout až jsou alespoň vlažné a pak obalujeme ve směsi moučkového a vanilinových cukrů… V plechové dóze vydrží cca 3 týdny.

Další skvělé recepty