Vanilkové rohlíčky s pistáciemi

Vanilkové rohlíčky s pistáciemi nebo malinami

Moje maminka pracovala jako dětská sestra v jeslích a později v nemocnici na dětském oddělení. Předávání receptů na drobných papírcích bylo součástí předávání služeb mezi sestřičkami, které si navzájem nosily ochutnat třeba i vánoční cukroví… Máme takových papírků plnou jednu kuchařku… Zkuste variantu naladěnou do zelena s pistáciemi, ovoněné mletým kardamomem, hřebíčkem a skořicí. A nebo rohlíčky mandlové s prachem z mrazem sušených malin, jako dělá mistr cukrář Josef Maršálek…

Ingredience

Těsto

  • 350 g bezl. směs Jizerka zelená
  • 100 g cukru moučka + 1 cukr s pravou vanilkou
  • špetka soli a ¼ káv. lžičky jedlé sody
  • 150–160 g bezmléčného tuku např. Alsan nebo Alsan BIO
  • 50 g sádla
  • 100 g na sucho opražených pistácií – pro zelenou variantu
  • 85 g mletých mandlí a 15 g rozmixovaných malin sušených mrazem – pro malinovou variantu
  • 1 větší vejce (L)
  • 1 lžička xantanu 6 g
  • 1 lžička citrónové kůry BIO (nemusí být)
  • ½ káv. lžičky skořice, ½ mletého hřebíčku a ¼ mletého kardamomu (ten nemusí být)
  • na obalení 250 g cukr moučka + 2 vanilinové cukry

Postup

  1. Mouky promícháme s cukrem, mletými opraženými pistáciemi, xantanem a citrónovou kůrou (mletými mandlemi a malinový prachem). Přidáme nastrouhaný studený tuk a celé vejce. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme v mikrotenové folii odpočinout přes noc v lednici.
  2. Druhý den těsto vyndáme z ledničky, necháme chvilku povolit, aby se nedrolilo, ale zároveň, aby nebylo úplně mazlavé. V prstech vytvoříme hádka (můžeme na pomoučené ploše) ohneme do tvaru rohlíčku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C do světle hnědého zbarvení cca 12 minut při délce „hádka“ cca 4 cm na plechu vyloženém pečícím papírem.
  3. Rohlíčky necháme na plechu vychladnout až jsou alespoň vlažné a pak obalujeme ve směsi moučkového a vanilinových cukrů a trošku strouhané citrónové kůry či malinového prachu… V plechové dóze vydrží cca 3 týdny.
Vanilkové rohlíčky s pistáciemi a malinami

Komentáře

Zobrazením komentářů souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Další skvělé recepty