Mandlovo-pohankový koláč velikonoční

Velikonoční citrónovo-mandlový koláč s pohankou

Výborný koláč vhodný nejen na Velikonoce.

Ingredience

Těsto

  • 175 g Alsanu bezmléčného tuku, změklého + na vymazání boků formy
  • 200 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 80 g jemné pohankové  mouky (Šmajstrla nebo Natural Jihlava)
  • 1 vrchovatá lžička kypřicího prášku s vinným kamenem + špetka soli
  • 200 g jemné mandlové mouky (Natural Jihlava)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • strouhaná kůra ze 2 bio citronů
  • 1–2 lžíce nemletého máku (nemusí být)
  • 25 g  mandlového marcipánu nebo fondánu, olej na prsty, kokos
  • moučkový cukr

Dále potřebujeme

  • pečící forma dortová otvíratelná o průměru cca 20 cm
  • pečící papír na vyložení
  • tuk na obmazání boků formy

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 160°C. Dno formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažme tukemV robotu nebo mixérem vyšleháme povolený Alsan s cukrem na světlý a nadýchaný krém (cca 4 minuty). Přišleháme po jednom vejce a vmíchejte směs mouky se špetkou soli, s kypřicím práškem, vanilkový extrakt, citronovou kůru, mleté mandle a mák. Směs přendáme do formy o průměru 20cm a uhladíme povrch.
  2. Pečeme cca 50–60 minut, nebo až je špejle po vytažení ze středu korpusu suchá. Necháme cca 10 minut vychladnout ve formě na mřížce, pak opatrně obřežeme obvod koláče kulatým příborovým nožem, koláč uvolníme a dáme s papírem opatrně na mřížku úplně vychladnout.
  3. Z papíru si vystřihněme šablonu králíčka, u nás tvořily děti…. Položíme ji do středu koláče a ten štědře pocukrujte. Odstraníme opatrně šablonu a ovážeme koláč mašlí (pozor, je dost mastný). Z marcipánu vytvarujte oválek, lehce naolejovanými nebo namočenými prsty, oválek trochu oploštíme, obalíme v kokosu a dáme na dort jako ocásek.

Komentáře

Zobrazením komentářů souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Další skvělé recepty