Velikonoční nádivka je plná bylinek a na přípravu skvěle využijete zbytky bezlepkového pečiva z mrazáku.
Ingredience
(pro 4 osoby)
- kostičky ze 4 starších bezlepkových housek či rohlíků
- 200 ml sójového nebo rýžového mléka
- 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- 250 g libového uzeného masa
- hrst spařených nasekaných kopřiv
- hrst nasekaných bylinek – pažitka, popenec, petrželka
- sůl a pepř podle chuti
- velká špetka strouhaného muškátového oříšku
- 2 kávové lžičky kypřícího prášku
- 100–150 g slaniny na vyložení formy nebo formiček
Postup
- Formu či formičky vyložíme plátky slaniny. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Kostičky pečiva přelijeme tekutinou osolíme opepříme, přidáme muškátový oříšek promícháme a necháme chvilku stát. Bylinky nasekáme. Uzené maso nakrájíme na drobné kostičky. Z bílků ušleháme se špetkou soli pevný sníh.
- K pečivu s tekutinou přidáme žloutky a uzené maso, bylinky a kypřící prášek. Všechno promícháme. Ke směsi opatrně přimícháme bílky a vzniklou hmotou plníme formu či formičky vyložené slaninou. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut nebo až je špejle zapíchnutá do středu nádivky po vytažení suchá. Formu s nádivkou necháme vychladnout na mřížce. Krájíme ještě vlažnou a podáváme k zeleninovém salátu. Dobrá je i studená.