Test
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Začínáme s bezlepkovou dietou

Je těžké dát obecné rady všem nově diagnostikovaným celiakům, jak se postavit k bezlepkové dietě.
Trochu jiné je to u dospělého člověka, který má pocit, že bez čerstvých rohlíků a chleba se to nedá přežít…
Trochu jiné je to u teenagera, který si buď myslí, že to zvládne levou zadní a nebo, že dietu nemusí držet vůbec a ono to nějak dopadne…
Jiná situace nastane pokud je celiakem malé dítě…

Můžete se mnou nesouhlasit a brát rady jako povrchní, ale stejně se alespoň pokusím dát Vám nějaké desatero „Nového celiaka“.

1. Pokuste se nad celou nově vzniklou situaci povznést a uvědomte si, že ZNÁTE SVOU DIAGNÓZU a VÍTE, že jediným lékem pro Vás je BEZLEPKOVÁ DIETA.

Uvědomte si, že existují spousty pacientů, kterým lékaři nedokážou říci, co je příčinou jejich vleklých potíží. Desítky pacientů s nevyléčitelnými chorobami, na které není žádný lék…

2. Nepropadejte panice a berte bezlepkovou dietu jako změnu ke zdravému životnímu stylu, který Vám udělá jenom dobře na těle i na duši.

Je všeobecně známo a historickými fakty podloženo, že naši předci nekonzumovali takové množství bílé mouky (s vysokým podílem lepku) a využívala se spíš výjimečně v neděli a ve svátek… (Pekla vdolky z bílé mouky sypala je perníkem). „Nezalepovali si lepkem střeva“ tak jako je tomu u naší populace, kdy je lepek jako pojivo použit v mnoha a mnoha potravinách…
Navíc starší odrůdy pšenice jako je např. dvouzrnka či v Egyptě využívaný předchůdce pšenice Kamut, neměly ve svých obilkách takovou koncentraci lepku a tuto vlastnost získaly až odrůdy moderním dlouhodobým šlechtěním. POZOR JE TO VŠAK DIETA ZDRAVOTNÍ A PRO ZDRAVÉHO JEDINCE NIKDY CELOŽIVOTNÍ!

3. Snažte se být informovaní a nebojte se zeptat, informujte svojí rodinu o tom, jak se máte stravovat a co to bude do budoucna pro Vás i pro ně představovat.

Nechte si od lékaře – specialisty vyložit a upřesnit Váš zdravotní stav. Kontaktujte bezlepkovou poradnu (např. Nemocnice), bezlepková sdružení atd… Najděte si informace na internetu, v médiích, tisku. Pořiďte si pro začátek bezl. kuchařku (raději českou).

Ujasněte si v jakých potravinách je lepek a v jakých není. Domluvte se s rodinou jak budete doma vařit bezl. jídla, jak se budete stravovat v práci, na dovolené, v nemocnici (porodnici) apod…

4. Pokud je celiakem Vaše malé dítě či teenager - vysvětlujte, vysvětlujte, vysvětlujte PROČ...

Vysvětlete, PROČ něco jíst MŮŽE a něco NE, vysvětlete mu PROČ ho bolelo bříško a teď už nebude, vysvětlete PROČ mělo tu ošklivou vyrážku a ta časem zmizí…

Vysvětlete PROČ mu zkrátka bude lépe, pokud bude jíst, to co mu připravíte nebo co mu doporučíte.

Informujte v tomto směru příbuzné (babičky, tety, známé). Vyhnete se tak tatrankám při návštěvě apod…
Zkuste vysvětlit a domluvit bezl. stravování ve školním zařízení. Dle PLATNÉ LEGISLATIVY TÝKAJÍCÍ SE ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ MOHOU ŠKOLY DIETNÍ STRAVOVÁNÍ PŘI URČITÝCH PODMÍNKÁCH ZAJISTIT – připravit stravu sami nebo je možné si při určitých podmínkách do školy stravu pro dítě přinést.
Nad komentáři typu Vaše dítě má bezl. dietu? To je teda chudák… Se povzneste a dotyčnému a tím i přítomnému dítěti dejte najevo, že žádný chudák není a že jí pouze zdravěji a rozmanitěji než celý zbytek dětské populace…
Pokud Vám připadá, že to psychicky Vy nebo Váš potomek neunese, nebojte se a nestyďte kontaktovat dětského psychologa, který s Vámi nastalou situaci probere…
Upečte do školy či školky nějakou bezl. dobrotu pro spolužáky (v rámci MDD nebo narozenin) ať i ostatní děti, či učitelé vidí, že to může být chutné a dobře to vypadat – vánoční cukroví, narozeninový dort, masopustní koblížky apod… Nebudou brát potom Vaše dítě jako exota…
Vysvětlete učitelkám např. v MŠ, že při rozdávání drobných pamlsků nesmí Vaše dítě omezovat, tím, že to asi nesmí… Většina cukrovinek typu bonbonek či malá čokoláda je bez lepku a nijak ho nepoškodí… (něco jiného jsou samozřejmě tatranky apod…). Více je pro něj bolestné psychické vyčlenění tímto krokem pedagoga.

5. Naučte se nakupovat a vyhledávat bezl. potraviny

Zjistěte si, které potraviny jsou vysloveně lepkové (je to snazší, než vyjmenovávat ty bezlepkové). V každé edukačním materiálu věnujícím se bezlepkové dietě tyto informace najdete. Dovolte, abych je na začátek zopakovala:

Lepek obsahují obilniny – pšenice, ječmen, žito, oves. Pozor i dnes tolik oblíbená pšenice Špalda obsahuje lepek, sice menší množství a jiné složení bílkoviny než např. pšenice tvrdozrnná používající se na kvalitní italské těstoviny, ale obsahuje. (V jednom nejmenovaném obchůdku se zdravou výživou, mi paní prodavačka tvrdila, že Špalda je bezlepková.)
V dnešní době se lepek z výše uvedených obilovin bohužel používá i do potravin, kde by se přirozeně neměl vyskytovat jako levný zlepšující přípravek – pojidlo. Obsahují ho některé – hlavně méně kvalitní uzeniny, jogurty a mléčné výrobky – dezerty, zmrzliny, lahůdky, polotovary i hotové pokrmy, pochutiny, kořenící směsi.
Hledejte tedy potraviny, které neobsahují výše uvedené obiloviny ani technologické produkty z nich např. škroby. (Pokud není VÝSLOVNĚ na výrobku uvedeno, že obsahují škrob, ale v bezlepk. formě tzv. DEPROTEINOVANÝ) a jen pouze tolik, kolik povoluje norma pro bezlepkové produkty – viz sekce Legislativa na www.celiakie-jih.cz.
Naučte se číst ETIKETY a čtěte a zase čtěte složení nakupovaných potravin jen tak se dozvíte, co si kupujete, jestli jsou bezlepkové, kolik obsahují přídatných látek tzv. éček, atd. Jaká je doba spotřeby. Pod tíhou nové legislativy platné od 15.12.2014 jsou výrobci povinni uvádět alergeny přímo ve složení výrobků jiným typem písma – tedy vytučněné, velkými písmeny nebo podtržené… takže např. pšeničná mouka, ječný slad, žitný kvas atd. Alergeny by měly být uvedeny i v jídelních lístcích v restauracích, bohužel informovanost obsluhy a personálu v kuchyni je až na pár výjimek tristní…
Prohlížejte vakuově balené bezl. pečivo, obal může být neviditelně narušen a pečivo tvrdé nebo i plesnivé (nejen pečivo).
Zrevidujte doma zásoby a napište si alespoň rámcově, co budete v týdnu vařit a péct – podle toho volte nakupované potraviny. Nedělejte si velké zásoby a když tak pouze u bezl. potravin s delší dobou záruky.
Udělejte si představu kolik toho bezlepkového asi za týden sníte. Vyhnete se tak plýtvání a vyhazování drahých potravin s prošlou dobou záruky (např. zda pojedete na víkend na chalupu nebo na výlet a povezete dětem jídlo, pečivo a pochutiny s sebou).
Hledejte v prodejně znak pro bezlepkové potraviny – přeškrtnutý pšeničný klas.
Zeptejte se prodavače, co je bezlepkové. Jste spotřebitel, necháte peníze v jeho obchodě a na otázky máte právo!
Všechny informace – pokud si nejste zcela jisti, si ještě raději ověřte – internet ČZPI, bezl. sdružení, poradny, média atd…
Nakupujte kvalitní bezl. suroviny s co nejméně přídatnými látkami – mohou dráždit střevo a spouštět další autoimunitní onemocnění (cukrovka apod.).

6. Naučte se připravovat bezlepkové pokrmy s láskou a zájmem.

Uvědomte si, že si vaříte proto, aby Vám, či Vaším blízkým bylo dobře… A byli jste zdrávi…
Hledejte chutné nejprve přirozeně bezlepkové recepty (pak zkoušejte i ty lepkové připravit bezlepkově) na internetu, v časopisech a naučte se je připravovat. Nemusíte se vydat zrovna cestou makrobiotické či vegetariánské stravy a jíst pouze naklíčenou čočku…!
Pro začátek si kupte bezlepkovou kuchařku – raději od českého autora. Bezlepkové vaření není žádná věda, nemusí to být ani drahé ani časově náročné, když víte jak na ně…
A pamatujte si: I Svíčková omáčka s knedlíkem a brusinkami či Guláš se šesti se dá uvařit bezlepkově a JE BÁJEČNÝ!

7. Začněte si péct vlastní pečivo - chléb, housky, bagety...

Začnu trochu ze široka: při nákupu střídejte ve spotřebě pečivo a mouky od různých výrobců (každý používá jiný podíl různých bezlepkových škrobů a jiná Éčka) – tedy i jiná chuť, vůně, trvanlivost apod…
Pokud chcete mít pečivo bez konzervace a s vůní ochranné atmosféry vyzkoušejte pár receptů na bezl. pečivo nebo již hotových směsí a pečte si doma v klasické troubě či ve své pekárně. Čerstvé je stejně nejlepší…
Dále je pro pečení bezl. pečiva třeba si koupit kuchyňskou váhu a odměrku a všechny ingredience pečlivě odvažovat a dodržovat receptury (bezl. těsto se chová jinak než lepkové a poměr součástí je velmi důležitý).
Více rad najdete v kapitole o chlebu a pečivu…

8. Naučte se chovat úsporně - co se týče bezl. potravin

Nevěděla jsem, zda tento bod pojmout samostatně, ale protože jsou bezl. výrobky velmi drahé, tak snad jen pro uvědomění…
Zamražovat po jednotlivých porcích (kvalitní sáčky i s plast. zipem najdete např. v DM) je v případě, že máte doma ve čtyřčlenné rodině jednoho celiaka zkrátka nutnost. Nemůžete otevřít balení bezl. chleba za 60,- a nutit 6-ti leté dítě, aby ho do dvou dnů celé snědlo…
Pokud Vám pečivo po kouscích zbývá – usušte strouhanku, zamražte dva plátky chleba a později z něj vykouzlíte žemlové knedlíky. Zamrazit můžete i plátky knedlíků či koláčky, obalené karbanátky apod.
Pokud se chystáte dělat bramborové knedlíky a zbudou Vám uvařené brambory, upečte z přebytků např. bramborové preclíky. Ze zbývající bramborové kaše můžete udělat např. bramborové placky apod…
Omáčka zahuštěná bezl. moukou z mrazáku není nic moc – zkuste investovat do kvalitních dóz s možností Vaccupress systému – prodloužíte trvanlivost nejen hotových pokrmů a pečiva o několik dní nebo zamražte pouze základ omáčky bez mouky a po rozmrazení dohustěte podle chuti…
Hlídejte si ve spíži doby spotřeby u sypkých bezl. potravin, pečiva apod… Vše kvalitně zabalte nebo přesypte do uzavíratelných nejlépe plastových dóz. Označte si na dózy datum spotřeby tužkou či fixem(existují i dózy s nastavitelnou datumovkou).

9. Nestraňte se zbytku populace jen kvůli tomu, že se stravujete jinak.

Nepropadejte panice, že už nemůže jet na letní dovolenou či na hory o jarních prázdninách, protože má u Vás doma někdo bezlepkovou dietu… Vše je vždy jen o domluvě. Vy jste platící zákazník a v dnešní době byste měli mít na paměti, že Vy jste ten kdo si vybírá daný pobyt, či službu v restauraci…
Cestovní kanceláře jsou již připravené na eventualitu dietního stravování a budou se Vám snažit vyhovět. V lyžařských střediscích v ČR už nebývá problém domluvit si např. na Lipně v jídelně u sjezdovky možnost zkombinovat jídla bez mouky…
V mnoha restauracích a kavárnách se stačí pouze domluvit s číšníkem, co by Vám kuchyně mohla poskytnout a připravit bezlepkově… Stačí se jen zeptat… a upozornit na úskalí.
Pokud Vám nebudou chtít vyhovět???? Dáte si zeleninový salát, rybu na roštu s bramborem nebo kávu a příště půjdete zkrátka jinam…
Hotelová zařízení, kde si můžete objednat bezl. stravování najdete samozřejmě i na internetu.
Buďte vždy připraveni a na výlety mějte v batohu vždy dost velkou bezl. svačinu a samozřejmě dostatek tekutin (hlavně děti to ocení).
Pokud máte Vy či Vaše dítě bezl. dietu a máte zrovna chuť na výletě na zmrzlinu, řešte to bezl. nanukem (zmrzliny Prima např.) nebo u sebe noste plastový kelímek s plast. Lžičkou. Většina cukráren už Vám natočí zmrzlinu i do plastového či papírového pohárku vlastní provenience.

10. Zapojte se, sdružujte se, buďte aktivní.

V posledních letech celiaků celosvětově i v naší republice rapidně přibývá (je to především způsobeno medializací tohoto problému a finanční dostupností detekčních testů).
Proto, abychom mohli dosáhnout v naší republice nějaké společenské a politické odezvy je třeba se sdružovat a ukázat jak velká populace lidí s bezlepkovou dietou žije.
Hlavně u starší generace se setkáváme s nechutí sdružovat se do jakýchkoliv skupin, což je samozřejmě dáno naší nedávnou historií…
Snažte se zapojit, diskutovat, zúčastňovat se setkání bezl. sdružení, bezl. dnů, hledejte novinky na světových i českých webech, v médiích, literatuře.

Pokud nebude zřejmé jaké množství lidí a hlavně dětí musí držet bezlepkovou dietu, nebude nikdo na přání a potřeby nás a našich dětí reflektovat. Ani politici, velkoobchodníci, ani restaurace, ani zdravotní pojišťovny…
A zdravotní pojišťovny potažmo stát a naši politici by si měli uvědomit, že bezlepková dieta je pro nás a nebo naše blízké jediným lékem a není to žádný NADSTANDART.

Další skvělé recepty