Radka Vrzalová se svými kuchařkami

Něco málo o mně


Jsem holka z elektrárny, ALE daleko déle😉 @bezlepkovamatka
Proč bezlepková?

Všechno to začalo před více než 17 lety, když byla naší starší dceři diagnostikována celiakie. Pro mou rodinu to znamenalo naprostou změnu ve stravování a přípravě jídla. A nejen toho domácího. Nechtěli jsme, aby se dcera ve školce a později ve škole cítila „jiná“, a tak nám nezbylo nic jiného, než pro ni začít připravovat svačiny a obědy.

  1. Mít doma celiaka nebo jím sám být však neznamená, že z jídelníčku jen vynecháte klasické pečivo, těstoviny a běžnou mouku nahradíte bezlepkovou. 😪
  2. Bezlepková dieta neznamená vegetariánství nebo veganství. A jíst bez lepku není ani módní stravovací trend. Bezlepková dieta je pro celiaka jediným lékem.😵‍💫
  3. Za ty roky jsem zjistila, že hodně lidí, kterým je celiakie diagnostikována tápe, jak si zachovat pestrý, vyvážený a chutný jídelníček, ve kterém se nemusejí vzdávat ani klasické české kuchyně i když nemohou lepek, mléko ci vajíčka.🧐
  4. Vaření, pečení a poradenství v oblasti celiakie, stejně jako vydávání kuchařek s bezlepkovými recepty, je mým velkým koníčkem, kterému se věnuji vedle svého stálého zaměstnání na jaderné elektrárně.🤓
  5. Mým cílem však není jen prezentovat recepty, ale taky pomáhat a vzdělávat. Je to jen díky mnohaletým zkušenostem technologa a manažera kvality v potravinářské firmě nebo inspektora stravovacích služeb – odborného rady hygienické služby. Troufám si říct, že rozumím i spletitým zákonům a vyhláškám, které se týkají hygieny, cizorodých látek, a hlavně alergenů v potravinách a jejich sledování v potravinářských provozech i na obalech výrobků. A že je to občas skutečný labyrint zjišťuji i při psaní své doktorandské práce na téma cizorodých látek v celozrnných bezlepkových potravinách.😎
  6. Svět dietních potravin se neustále obměňuje a vyvíjí a jak už bylo řečeno, jíst bez lepku (vajec, mléka nebo jiných potravin) neznamená, že je prostě jen vynecháte. Jak se s tím vypořádat, jak se správně vařit, péct a jíst bez potravinových alergenů, ale zároveň si pochutnat, čeho se vyvarovat, když navštívíte běžnou restauraci, učím třeba i na svých kurzech, které před pěti lety vznikly pod záštitou Národního zemědělského muzea.
  7. O své zkušenosti a recepty se ráda dělím, modří vědí, že ráda, tomu, kdo skutečně potřebuje a ZDARMA na mém IG nebo FB.😃

Narazíte na mě také v médiích. Například v pořadech Kluci v akci od České televize (první a druhý díl), Gejzír od České televize, při rozhovoru v Českém rozhlase o vaření bez lepku a ve vánočním díle magazínu Dámská jízda, v rozhovorech pro zpravodajský magazín idnes.cz z roku 2023 či 2017, na webu kritiky.cz a na serveru Styl ŽIVOTA.

Vaše Radka

Radka Vrzalová a její kuchařky, prodává knihkupectví Dobrovský