Radka Vrzalová se svými kuchařkami

Něco málo o mně

Jmenuji se Radka Vrzalová, je mi 47 let.  To už víte, nebo jste si právě přečetli…

Už přes 16 let se zabývám bezlepkovou a přidruženými dietami k onemocnění celiakií a alergiemi na lepek či pšenici. Tvoření nových receptů a zkoušení nových potravin je můj obrovský koníček a relaxuji tím své pracovní vytížení. Prostě u něj odpočívám.

Proč jsem se tím vůbec začala bavit? Vzniklo to vlastně kvůli mojí první dceři, u které byla celiakie diagnostikována už ve 3 letech. Chopili jsme se toho s manželem radikálně a 8 let jsme vařili a připravovali dceři svačiny a obědy do školy a školky, tak aby neměla pocit, že je JINÁ…

Proto stránka s názvem bezlepkovamatka.cz.

A protože mi potraviny a jejich zpracování bylo vždy velmi blízké a studovala jsem podobné obory, snažila jsem se a dodneška se snažím vytvořit recept na něco dobrého a třeba i zdravého pro všechny, kdo si zrovna nemohou v potravinách moc vybírat. Je mi blízké a troufám si říci, že rozumím i spletitým zákonům a vyhláškám, které se týkají alergenů v potravinách a jejich sledování v potravinářských provozech. Tyto zkušenosti jsem nabrala ve své dosavadní praxi technologa a manažera kvality v potravinářské firmě.

Díky nemoci naší dcery jsem tehdy kontaktovala Sdružení jihočeských celiaků, kde jsem poznala spoustu dalších rodičů a pacientů nejen s bezlepkovou, ale i dalšími přidruženými intolerancemi a alergiemi na potraviny, kteří chtěli dobře, pestře a kvalitně jíst i přes svá dietní omezení, proto jsem začala pro Sdružení působit jako lektor kurzů vaření. Později jsem kurzy pro sdružené intolerance a potravinové alergie začala pořádat sama s laskavým svolením manželů Stuparičových, kteří vedou profi kuchařské studio Culinari v Praze, které bylo úplně prvním studiem tohoto druhu v ČR a věřte, že je pro náš vždy perfektně vyčištěné a dekontaminované.

Za těch 16 let jsem vytvořila a přetvořila pro zdravotní diety stovky receptů. Za podpory nakladatelství Grada vznikly i tři kuchařky (celkem přes 350 receptů), kde určitě najdete nejen recepty, ale vše co potřebujete vědět… A protože se svět dietních potravin neustále mění a obměňuje najdete zbytek tady nebo na mém FB profilu kuchařek.

Snažím se o to, aby i lidé, kteří mají tyto zdravotní diety jedli kvalitně, pestře, regionálně v souladu s ročním obdobím a hezky česky.

Moc se na Vás těším na svých stránkách, u četby kuchařek nebo osobně na kurzech vaření a pečení, které prý: „FAKT STOJÍ ZA TO“.

Narazíte na mě také v médiích. Například v pořadech Kluci v akci od České televize (první a druhý díl), Gejzír od České televize, při rozhovoru v Českém rozhlase o vaření bez lepku a ve vánočním díle magazínu Dámská jízda, v rozhovorech pro zpravodajský magazín idnes.cz z roku 2023 či 2017, na webu kritiky.cz a na serveru Styl ŽIVOTA.

Radka

Radka Vrzalová a její kuchařky, prodává knihkupectví Dobrovský

Zmínky o mně v médiích