I tohle báječné cukroví můžete všichni, kteří nesmíte výše uvedené alergeny. Z ořechových plodů obsahují pouze mandlové plátky a hranolky, které většina alergiků na různé druhy oříšků snáší bez problémů. Škrob a rostlinné mléko můžete volit podle libosti. Ze sušeného ovoce jsem použila višně a brusinky, přidala BIO kandovanou pomerančovou a citrónovou kůru. Troufám si říct, že je stihnete za hodinku a stoprocentně Vás milovníci tohoto cukroví pochválí.
Ingredience
Těsto
- 30 g bezmléčného tuku např. Prominea z Lidlu nebo Alsan či Alsan BIO
- 125 ml rýžového mléka
- 125 ml rýžové, kokosové nebo sójové smetany na vaření
- 3 lžíce rovné třtinového cukru
- 1 cukr s pravou vanilkou
- 70 g Schär mix C nebo bramborový či kukuřičný škrob
- 100 g mandlí (plátky+hranolky loupané)
- 50 g sušených sekaných nebo kandovaných višní
- 50 g kandované pomer. BIO kůry
- 50 g kandované citron. BIO kůry
- 50 g brusinek
Dále potřebujeme
- plechy
- pečící papír
Na dohotovení
- rozpuštěná hořká čokoláda bez mléka např. červená Fin Care z Lidlu + tuk Omega (poměr 3:1)
Postup
- Troubu si předehřejeme na 170 °C. Plechy vyložíme pečícím papírem. V hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme na středním plameni cukr na světlý karamel, přidáme tuk, rostlinné mléko a smetanu, promícháme.
- Za stálého míchání přisypeme mouku či škrob, mícháme až do varu a zhoustnutí (raději metličkou než vařečkou, aby se rozpustily žmolky). Hustou směs ještě promícháváme cca 1 minutu (pozor jde to poměrně rychle). Odstavíme pánev se směsí ze sporáku necháme cca 10 minut zchladnout.
- Do zchladlé směsi přisypeme mandle a ovoce a promícháme. Necháme úplně vychladnout. Z hmoty tvarujeme mokrou rukou na pečící papír na plechu placičky o průměru dětské dlaně cca 4 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10–15 minut (zespodu by měly být světle zlaté). Necháme na mřížce úplně vychladnout, pak sundaváme z plechu a hladkou stranu namáčíme do čokoládové polevy. Nožem můžeme přizdobit klikatými ornamenty.