Marokánky

Marokánky

I tohle báječné cukroví můžete všichni, kteří nesmíte výše uvedené alergeny. Z ořechových plodů obsahují pouze mandlové plátky a hranolky, které většina alergiků na různé druhy oříšků snáší bez problémů. Škrob a rostlinné mléko můžete volit podle libosti. Ze sušeného ovoce jsem použila višně a brusinky, přidala BIO kandovanou pomerančovou a citrónovou kůru. Troufám si říct, že je stihnete za hodinku a stoprocentně Vás milovníci tohoto cukroví pochválí.

Ingredience

Těsto

  • 30 g bezmléčného tuku např. Prominea z Lidlu nebo Alsan či Alsan BIO
  • 125 ml rýžového mléka
  • 125 ml rýžové, kokosové nebo sójové smetany na vaření
  • 3 lžíce rovné třtinového cukru
  • 1 cukr s pravou vanilkou
  • 70 g Schär mix C nebo bramborový či kukuřičný škrob
  • 100 g mandlí (plátky+hranolky loupané)
  • 50 g sušených sekaných nebo kandovaných višní
  • 50 g kandované pomer. BIO kůry
  • 50 g kandované citron. BIO kůry
  • 50 g brusinek

Dále potřebujeme

  • plechy
  • pečící papír

Na dohotovení

  • rozpuštěná hořká čokoláda bez mléka např. červená Fin Care z Lidlu + tuk Omega (poměr 3:1)

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 170 °C. Plechy vyložíme pečícím papírem. V hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme na středním plameni cukr na světlý karamel, přidáme tuk, rostlinné mléko a smetanu, promícháme.
  2. Za stálého míchání přisypeme mouku či škrob, mícháme až do varu a zhoustnutí (raději metličkou než vařečkou, aby se rozpustily žmolky). Hustou směs ještě promícháváme cca 1 minutu (pozor jde to poměrně rychle). Odstavíme pánev se směsí ze sporáku necháme cca 10 minut zchladnout.
  3. Do zchladlé směsi přisypeme mandle a ovoce a promícháme. Necháme úplně vychladnout. Z hmoty tvarujeme mokrou rukou na pečící papír na plechu placičky o průměru dětské dlaně cca 4 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10–15 minut (zespodu by měly být světle zlaté). Necháme na mřížce úplně vychladnout, pak sundaváme z plechu a hladkou stranu namáčíme do čokoládové polevy. Nožem můžeme přizdobit klikatými ornamenty.

Komentáře

Zobrazením komentářů souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Další skvělé recepty