Valentýnské dortíky
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Valentýnské dortíky

bez lepku, laktózy a vajec

Malé dortíky, které Vás překvapí nejen svou krásou, ale hlavně lehkou a vyváženou chutí.

Ingredience

14 ks, 7+7

Sušenkový základ

  • 150 g sušenky bez lepku, laktózy a vajec (Gullon digestiv nebo Maria)
  • 100 g mleté lískové oříšky
  • cca 80 g studený tuk Alsan, kdo může přepustí si máslo a nechá vychladit

Růžová pěnová ovocná vrstva – pro dámy

  • 2 balení jihočeské Lahůdky bez laktózy s jahodami
  • 1 balení jihočeského Lipánka bez laktózy
  • 1 pol. lžíce jahodového džemu
  • 4 plátky želatiny

Růžový ozdobný krém

  • 2 balení jihočeského Lipánka bez laktózy
  • 1 balení práškové malinové náplně

Čoko–nugátová pěnová vrstva – pro pány

  • 2 balení jihočeského Lipánka bez laktózy
  • 1 pomazánkové máslo jihočeské bez laktózy
  • 120 g oříškové pomazánky bez laktózy (Dm drogerie nebo Lidl ve spec. nabídce)
  • 4 plátky želatiny

Čoko ozdobný krém

  • 150 g rozpuštěné zchladlé hořké čokolády
  • 1 balení zakysané smetany jihočeské bez laktózy nebo (půl na půl s pomaz. máslem bez laktózy)
  • košíčky na muffiny (pevnější nebo 3 naskládané na sebe) vložené do formiček na muffiny nebo do malých hrnečků
  • trezírovací sáčky
  • zdobící špička

Postup

  1. Tuk smícháme s podrcenými sušenkami a oříšky, vytvoříme sušenkové těsto, kterým vyplníme dna košíčků ve formičkách (cca 1 cm). Dáme vychladit do mrazáku na půl hodiny nebo na 2 hodiny do lednice.
  2. Plátky želatiny rozpustíme podle návodu na sáčku – pro každý druh necháme 4 plátky nabobtnat v 4 lžících studené vody, pak ohřejeme a za stálého míchání přivedeme k varu, odstavíme a necháme krátce zchladnout.
  3. Mixérem vyšleháme suroviny na růžovou nebo nugátovou pěnu, odebereme 2 lžíce směsi a ty prošleháme se zchladlým želatinovým základem a vrátíme ke zbytku pěny, prošleháme. Lžící klademe na sušenkové korpusy ve formičkách, sklepáme, abychom dostali ven bublinky vzduchu. Dáme vychladit nejlépe přes noc.
  4. Suroviny na ozdobný krém prošleháme a zdobíme dortíky pomocí trezírovacího sáčku a velké řezané špičky. Zdobíme ovocem nebo kousky čokolády, griliášem apod… Krémy lze i prohodit a vytvořit dortíky barevné bláznivé…

Další skvělé recepty