Vánoční bramborový salát k smažené rybě může být i odlehčený.
Ingredience
(pro 3–4 osoby)
- 1 kg salátových brambor (varný typ A)
- 250 ml hovězího bujónu (např. z ½ kostky Alnatura)
- 2–3 červené cibule nakrájené na kroužky
- 2 hrsti nasekané hladkolisté petržele
- 1 pol. lžíce hrubozrnné hořčice nebo dijonské hořčice
- 9 pol. lžic olivového oleje
- 2–3 pol. lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa
- 1 pol. lžíce třtinového cukru nebo medu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Brambory omyjeme a očistíme např. kartáčkem, propícháme vidličkou a uvaříme doměkka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka a na 3 polévkových lžících oleje osmahneme dosklovita, necháme zchladnout. Bujón uvaříme ve 250 ml vody.
- Necháme krátce ochladnout brambory a ještě teplé je nakrájíme na plátky a vložíme do větší mísy. Zalijeme teplým vývarem. Přidáme cibuli s olejem a nasekanou petržel.
- Prošleháme v misce 6 polévkových lžic s citrónovou šťávou a cukrem (medem) a hořčicí. Zálivku nalijeme do salátu a opatrně promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti.