Blíží se sezóna jahod a drobného ovoce, tak zkuste tyto ovocné knedlíky ve variantě s jahodami, švestkami, meruňkami… Jsou výborné. Děvčata z bezlepkového vaření, kde jsem je před několika lety poprvé ukazovala, prý už jiné nevaří…
Ingredience
Těsto
- 350 g bezlepkové mouky (Jizerka, Schar-Mehl)
- 70–80 g másla
- 0,5 l mléka
- Špetka soli
- 1 celé vejce
Postup
- Mléko svaříme se špetkou soli a máslem v hlubší pánvi (nejlépe teflonové, aby se těsto nepřipalovalo).
- Najednou přidáme celé množství mouky a mícháme, až vznikne hustý těstový knedlík, který se nechytá vařečky.
- Do vlažného (né horkého) těsta zpracujeme rukou jedno vejce.
- Vznikne lepivé těsto, kterým obalujeme vlhkýma rukama omyté ovoce.
Knedlíky obalíme v bezlepkové mouce a vaříme v osolené vodě. Délka vaření závisí na druhu ovoce. Jahodové cca 5 minut, švestkové a meruňkové 7–8 minut. - Knedlíky můžeme podávat se strouhaným tvarohem, cukrem, přelité máslem nebo s opraženou strouhankou. Můžete je zamrazit a následně ohřát (viz tip).
Tip: Pokud je budete ohřívat, tak nejlépe v hrnci na páře, v mikrovlnné troubě se Vám rozpadnou.