Tmavé kaiserky
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Tmavé kaiserky

Nebudu psát, že vám tmavé kaiserky vydrží až tři dny, protože to je teorie… Holky je k polévce skoro ještě teplé zbodly včera k večeři hned po upečení.

Ingredience (6 ks)

Těsto

  • 250 g Schär mix Bread
  • 20 g cizrnová jemná mouka (Dm drogerie, Natural Jihlava) nebo 10 g cizrnové a 10 g karobového prášku (Orion)
  • 30 g jemná hladká pohanková (Šmajstrla, Natural Jihlava)
  • 8 g soli + 4 g kypřícího prášku bez lepku
  • 1 káv. lžička drceného nebo mletého kmínu
  • 25 g směsi semínek (sezam bílý, černý, pohankové vločky, barevná lněná nebo Eat-fit semínko směs)
  • Na kvásek: 75 g teplé převařené vody + lžička medu + 17 g čerstvého droždí, promíchat a nechat vzejít na teplém místě
  • 30 g melasy rozpustíme v 200–230 g teplé vody
  • 1 pol. lžíce řepkového oleje do těsta + olej na potření rukou při tvarování bulek

Na dohotovení

  • 100 g směsi semínek nebo Eat-fit semínko na obalení
  • tvořítko Tescoma na kaiserky nebo nůžky
  • plech
  • pečící papír
  • mísa s poklopem na kynutí

Postup

  1. Smícháme sypké suroviny v míse na kynutí, uprostřed uděláme důlek a vlijeme tam vzešlý kvásek, přidáme vodu s melasou a rukou nebo můžeme i v mixéru hnětacím hákem, vytvoříme bochánek těsta. POZOR, ze začátku to vypadá řídké, ale postupně těsto houstne, jak semínka a mouky nabírají vodu. Těsto zakryjeme v míse a necháme kynout v lednici 2–4 hodiny.
  2. Studené těsto vyndáme z lednice, necháme ho na lince 10 minut odrazit a přihněteme do těsta olej. Pak těsto rozdělíme na 6 stejných kousků.
  3. Troubu zapneme na 230 °C. Naolejovanými rukami z každého kousku utvoříme bochánek, který opatrně oválíme v semínkách, urovnáme a položíme na plech. Tvořítkem lehce namočeným ve vodě nebo špičkami nůžek vytvoříme zářezy. Necháme na plechu 10 minut odpočinout.
  4. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut na 230 ˚C zapařené (buď s parním programem nebo dáme na spodek trouby plochou nádobu s 250 ml vody pro tvorbu páry). Pak dopékáme 5 minut bez zapaření při teplotě 190 ˚C a necháme v chladnoucí troubě ještě 5–10 minut dosušit. Hodně záleží na druhu a výkonnosti a zvyku u vaší trouby, to se může opravdu lišit.
  5. Kaiserky necháme volně vychladnout na mřížce.

Další skvělé recepty