Bramborové chlebánky
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Bramborové chlebánky

Ingredience

Těsto

  • 200 g brambor jemně strouhaných (vařených ve slupce z minulého dne)
  • 250 g Schär mix B + na podsypání
  • 50 g jemný bramborový škrob
  • 50 g hladká rýžová mouka nebo čiroková
  • 5 g soli
  • 5 g bezlepkového prášku do pečiva
  • 6 g sušeného droždí
  • 1 pol. lžíce medu nebo jiného sirupu (čekankový)
  • 280–300 ml teplé vody (podle použitých mouk)
  • 1 pol. lžíce rozpuštěného sádla nebo řepkového oleje + malá hrst drobných škvarků (nemusí být)
  • 1 pol. lžíce kmínu do těsta, trocha na posypání

Postup

  1. V míse smícháme strouhané brambory s moukami, solí a kypřidlem. Po promíchání přidáme sušené droždí a opět promícháme. Do odměrky si přidáme sirup a dolijeme na 300 ml teplé vody, prošleháme vidličkou.
  2. Tekutinu (na 2× dle potřeby) přidáme do mísy s bramborovou směsí a rukou vyhněteme polotuhé těsto, trvá to cca 2–3 minuty. Pokud by zbývaly sypké části, přidáme opatrně 25 ml teplé vody. Těsto v míse přikryjeme potrav. folií nebo poklopem a necháme 3–4 hodiny odpočívat v lednici.
  3. Po vyndání z lednice, můžeme ihned do těsta přidat tuk a opět prohněteme, přemístíme ho na posypanou plochu a můžeme tvořit naolejovanou rukou bochánky.
  4. Necháme na plechu s pečícím papírem 20 minut odpočinout u nahřívající se trouby, zastříkneme slanou vodou. Do trouby dáme na dno nádobu s cca 300 ml vody, a troubu nahřejeme na 230 °C. Musíte vyzkoušet – každá trouba peče trochu jinak a má jiné možnosti.
  5. Vkládáme do trouby vyhřáté na 230 °C, teplotu zvýšíme na 250 °C a pečeme cca 15 minut do zlatavého zbarvení houstiček, pak vyndáme zbytek vody a troubu vypneme, dopékáme maximálně 5 minut.
  6. Pečivo vyndáme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Stejně bych pekla chléb v tukem vymazané míse z varného skla s poklopem, určitě cca 45 minut a pak 10 minut odkrytý bez poklopu. Pokud se připéká pečivo shora, je možné je překrýt alobalem.

Další skvělé recepty