Výzva Madeta s Josefem Maršálkem, která nešla odmítnout a výsledek opravdu překvapil… Pikantní houstičky nejen pro muže.
Ingredience
Těsto
- 350 g Schär Bread
- 150 g Simply Adveni + na pomoučení válu
- 1 lžíce vinného octa
- 10 g soli
- 5 g kypřícího prášku
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička fenyklu
- 5 g sušeného droždí
- 1 pol. lžíce medu
- 350 ml podmáslí
- 100 ml teplé vody
- 150 g Jihočeské nivy
Na dokončení
- olej na ruce
- 50 g semínka slunečnice
- 50 g semínka dýně
- ½ lžičky fenyklu
Dále potřebujeme
- plech
- pečící papír
- střička se slanou vodou
Postup
- Suroviny by měly mít všechny pokojovou teplotu. V kynoucí míse smícháme mouky se solí a kypřícím práškem, pak teprve zamícháme sušené droždí, koření a nakonec přistrouháme sýr Nivu.
- Do podmáslí přidáme vodu, ocet a med, prošleháme vidličkou. Tekutinu přidáme k moukám a rukou nebo v robotu vyhněteme hladké, mírně lepivé těsto.
- Těsto necháme v kynoucí míse s poklopem v troubě vyhřáté na 40 °C nakynout 2 hodiny, poté rozdělíme na 8–10 stejných kousků a vytvarujeme naolejovanýma rukama šišaté dalamánky, které zastříkneme slanou vodou a posypeme semínky a kořením.
- Dalamánky necháme na plechu s pečícím papírem 20 minut nakynout při pokojové teplotě, zastříkneme znova vodou a vložíme do rozpálené trouby na 230 °C (na dně máme v ploché nádobě asi 300 ml vody na vývoj páry) teplotu zvýšíme na 240 °C a pečeme asi 15 min., pak vyndáme nádobu se zbytkem vody (troubu odvětráme a snížíme teplotu na 200 °C dopékáme 8–10 minut dozlatova.
- Po upečení necháme dalamánky vychladnout na volně na mřížce.