Dalamánky s Jihočeskou nivou a podmáslím
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Dalamánky s Jihočeskou nivou a podmáslím

bez lepku

Výzva Madeta s Josefem Maršálkem, která nešla odmítnout a výsledek opravdu překvapil… Pikantní houstičky nejen pro muže.

Ingredience

Těsto

  • 350 g Schär Bread
  • 150 g Simply Adveni + na pomoučení válu
  • 1 lžíce vinného octa
  • 10 g soli
  • 5 g kypřícího prášku
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička fenyklu
  • 5 g sušeného droždí
  • 1 pol. lžíce medu
  • 350 ml podmáslí
  • 100 ml teplé vody
  • 150 g Jihočeské nivy

Na dokončení

  • olej na ruce
  • 50 g semínka slunečnice
  • 50 g semínka dýně
  • ½ lžičky fenyklu

Dále potřebujeme

  • plech
  • pečící papír
  • střička se slanou vodou

Postup

  1. Suroviny by měly mít všechny pokojovou teplotu. V kynoucí míse smícháme mouky se solí a kypřícím práškem, pak teprve zamícháme sušené droždí, koření a nakonec přistrouháme sýr Nivu.
  2. Do podmáslí přidáme vodu, ocet a med, prošleháme vidličkou. Tekutinu přidáme k moukám a rukou nebo v robotu vyhněteme hladké, mírně lepivé těsto.
  3. Těsto necháme v kynoucí míse s poklopem v troubě vyhřáté na 40 °C nakynout 2 hodiny, poté rozdělíme na 8–10 stejných kousků a vytvarujeme naolejovanýma rukama šišaté dalamánky, které zastříkneme slanou vodou a posypeme semínky a kořením.
  4. Dalamánky necháme na plechu s pečícím papírem 20 minut nakynout při pokojové teplotě, zastříkneme znova vodou a vložíme do rozpálené trouby na 230 °C (na dně máme v ploché nádobě asi 300 ml vody na vývoj páry) teplotu zvýšíme na 240 °C a pečeme asi 15 min., pak vyndáme nádobu se zbytkem vody (troubu odvětráme a snížíme teplotu na 200 °C dopékáme 8–10 minut dozlatova.
  5. Po upečení necháme dalamánky vychladnout na volně na mřížce.

Další skvělé recepty