Italská focaccia
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Italská focaccia

Focaccia je skvělý placatý nekynutý chléb, který můžete jíst jen tak, jako přílohu nebo obložit a zapéct. Prostě, jak se Vám chce.

Ingredience

Těsto

  • 250–300 g bezlepkové hladké mouky (Schär Bread nebo Jizerky 200 g + 50 g samokypřící Doves Farm – nemusí být)
  • 250 ml vlažné vody nebo vlažné nesl. minerálky (pro kypřejší těsto)
  • 3 káv. lžičky vinného kamene nebo 2 káv. lžičky bezlepkového prášku do pečiva
  • ½ káv. lžičky jedlé sody
  • 1 káv. lžička soli
  • 1 pol. lžíce olivového oleje + 1 pol. lžíce na potření
  • 1 káv. lžička česnekové soli (Alpská česneková sůl se sypátkem)
  • 1,5 káv. lžičky sušeného oregána nebo 1 káv. lžička sušeného rozmarýnu
  • ¼ hrnku strouhaného parmazánu
  • 1 káv. lžička kajenského pepře (ostré) nebo drceného kuminového či růžového – nemusí být

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C a vyložte formu o rozměrech asi 20 × 33 cm pečícím papírem.
  2. Ve velké míse smíchejte vodu, mouku, prášek do pečiva, olej, sůl a část oregána nebo rozmarýnu a hněťte těsto až z něj vznikne lepkavá koule.
  3. Kouli těsta vložte do formy a dlaní a prsty potřenými olejem těsto vytáhněte (prsty namáčejte v oleji nebo potom ve vodě) k okrajům. Těsto by mělo být lepkavé a pružné. Nemusí být perfektně hladké, ale neměli by v něm být díry.
  4. Těsto potřete olejem, posypte česnekovou solí, zbytkem oregána nebo rozmarýnu a pepřem a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut. Po této době vytáhněte těsto opatrně z trouby a posypte ho parmazánem. Pečte ještě cca 5 minut dozlatova.

Tip: „Fokáču“ můžete proříznout na kapsu a naplnit tím co máte rádi, např. zeleninou a tuňákem, kousky kuřecího masa a listovým salátem apod…

Další skvělé recepty