Focaccia je skvělý placatý nekynutý chléb, který můžete jíst jen tak, jako přílohu nebo obložit a zapéct. Prostě, jak se Vám chce.
Ingredience
Těsto
- 250–300 g bezlepkové hladké mouky (Schär Bread nebo Jizerky 200 g + 50 g samokypřící Doves Farm – nemusí být)
- 250 ml vlažné vody nebo vlažné nesl. minerálky (pro kypřejší těsto)
- 3 káv. lžičky vinného kamene nebo 2 káv. lžičky bezlepkového prášku do pečiva
- ½ káv. lžičky jedlé sody
- 1 káv. lžička soli
- 1 pol. lžíce olivového oleje + 1 pol. lžíce na potření
- 1 káv. lžička česnekové soli (Alpská česneková sůl se sypátkem)
- 1,5 káv. lžičky sušeného oregána nebo 1 káv. lžička sušeného rozmarýnu
- ¼ hrnku strouhaného parmazánu
- 1 káv. lžička kajenského pepře (ostré) nebo drceného kuminového či růžového – nemusí být
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C a vyložte formu o rozměrech asi 20 × 33 cm pečícím papírem.
- Ve velké míse smíchejte vodu, mouku, prášek do pečiva, olej, sůl a část oregána nebo rozmarýnu a hněťte těsto až z něj vznikne lepkavá koule.
- Kouli těsta vložte do formy a dlaní a prsty potřenými olejem těsto vytáhněte (prsty namáčejte v oleji nebo potom ve vodě) k okrajům. Těsto by mělo být lepkavé a pružné. Nemusí být perfektně hladké, ale neměli by v něm být díry.
- Těsto potřete olejem, posypte česnekovou solí, zbytkem oregána nebo rozmarýnu a pepřem a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut. Po této době vytáhněte těsto opatrně z trouby a posypte ho parmazánem. Pečte ještě cca 5 minut dozlatova.
Tip: „Fokáču“ můžete proříznout na kapsu a naplnit tím co máte rádi, např. zeleninou a tuňákem, kousky kuřecího masa a listovým salátem apod…