Poměrně rychlé a jednoduché těsto z chlebové mouky, kterou máte určitě doma…
Ingredience (8–10 ks)
Těsto
- 200 g Jizerky zelené nebo Schär mix Bread nebo Free from Lidl světlá chlebová apod. + na posypání válu
- 50 g Doves Farm samokypřící (pokud nemáte samokypřící mouku, doplňte chlebovou směs kukuřičným škrobem, tapiokovým, rýžovým apod. a k moukám přidejte 4 g kypřícího prášku bez lepku
- špetka soli
- 1 káv. lžička medu nebo agáv. sirupu
- 3–4 g droždí sušeného
- cca 250 ml teplé vody (podle druhu mouky)
- 1 pol. lžíce řepkového oleje (olivový) + na potření
- rajčata drcená s bazalkou v plechovce
- sušené oregáno
- obložení dle možností – bezlaktózové sýry – mozzarella Galbani (fialová), Gran Moravia – bez laktózy, uleželé Goudy, výběrová šunka, sušená šunka, brokolice, kuřecí kousky masa, olivy… pikantní klobásky na kolečka, veganské náhrady sýra atd…
Postup
- Mouky promícháme se solí, pak teprve přisypeme droždí, zalijeme teplou vodou s rozmíchaným medem a olejem. Vytvoříme mírně lepivé těsto, které necháme v kynoucí míse potažené potravinářskou folií nebo s poklopem kynout cca 45 minut.
- Po vykynutí těsto prohněteme na vále a vyválíme na tloušťku 1 cm. Skleničkou vykrájíme kolečka. Na střed placičky dáme půl lžíce rajčat, obložíme dle chuti, posypeme špetkou oregána. Okraje potřeme olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 250 °C cca 12–15 minut do zlatavého zbarvení. Necháme vychladnout na mřížce, případně posypeme posekanou čerstvou bazalkou.
- Z těsta můžete udělat dvě podélné placky, které potřeme rajčaty, obložíme kousky sýrů atd., zabalíme do roládky, utáhneme, nařežeme ostrým nožem na roládky a ty pečeme jako malé pizza šnečky cca 10 minut…
Tip na vegan parmazán: 100 g loupaných opražených mandlí nebo kešu nesolených smícháme s 3 pol. lžícemi sušeného lahůdkového droždí, osolte podle chuti a směs používejte místo parmazánu, pokud nesmíte mléčné výrobky a rádi byste dochucenou pizzu.