Bezlepkový mazanec nikdy nesmí chybět na našem velikonočním stole. Z této dávky upečete dva pěkné kousky.
Ingredience (2 ks)
Těsto
- 500 g Schär mix B + na podsypání
- 100 g pohankové hladké Šmajstrla
- 2 káv. lžičky xantanové gumy
- špetka soli
- ½ kypřícího prášku bez lepku
- 2 jemně strouhané uvařené brambory (cca 150–200 g – varný typ B nebo C)
- 5 pol. lžic krupicového cukru
- citrónová kůra z jednoho BIO citronu
- 1 káv. lžička vanilkového extraktu
- 7–8 g sušeného droždí
- 30 g suš. krájených meruněk (spařit horkou vodou, nechat okapat), pak můžete namočit do pálenky
- 30 g. jabl. křížal posekaných
- 500 ml mléka nebo rostlinného mléka (mandlové, čirokové, sójové, rýžové)
- 1 žloutek + 1 vejce do těsta
- 2 vrchovaté pol. lžíce medu
- 60 g sádla
- 2 pol. lžíce Tuzemáku
- 1 vrchovatá pol. lžíce psyllia zalitá horkou vodou 100 ml (cca 20 minut před mícháním těsta)
- 50 g mandlí na posyp + žloutek s teplou vodou na potření nebo lžíci sádla rozpuštěnou s lžící medu
Dále potřebujeme
- pečící papír na plech
Postup
- Psyllium zalijeme 100 ml horké vody. Brambory uvaříme, oloupeme a po vychladnutí nastrouháme na jemném struhadle (nejlepší je připravit si je den předem). Do velké mísy prosejeme mouky, přidáme sůl, kypřidlo, xantan, cukr, sušené droždí a suchou směs promícháme vařečkou. Přidáme strouhané brambory, nakrájené spařené meruňky a křížaly, opláchnuté rozinky. Vše zlehka promícháme.
- V hrnci smícháme mléko, rum, sádlo, med a vejce, tekutou směs prohřejeme za stálého míchání až se tuk rozpustí. V tekutině rozšleháme pomocí metličky gel z psyllia a vody.
- K moučné směsi přilijeme celý objem tekutiny a nejlépe rukou vytvoříme pružné lepivé těsto (zapracovat musíme všechnu mouku, hlavně od okrajů mísy a ze dna). Těsto necháme v přiklopené míse v teple min. 2 hodiny odpočinout (trouba vyhřátá na 50 °C apod.).
- Těsto po odpočinku vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na polovinu, opatrně prohněteme a vytvarujeme 2 mazance (ten pro lepší udržení tvaru můžeme vložit do formy na dort, vymazané tukem nebo vyložené pečícím papírem). Nakrojíme kříž a necháme cca 30 minut odpočinout u nahřívající se trouby.
- Pečeme v předehřáté troubě na dně s nádobou s cca 250 ml vody (aby se vytvořila pára) nejprve na 250 °C asi 10 minut bez pomazání a pak snížíme teplotu, potřeme vejcem nebo sádlem s medem, posypeme mandlemi a dopékáme při 200 °C asi 20–30 minut. Pokud pečeme na plechu, je dobré sázet mazance opatrně na horký plech a shora přistříknout vodou. Během pečení (pokud se připéká shora – překryjeme alobalem). Po upečení necháme vychladnout na mřížce.