Staročeský mazanec

Staročeský mazanec

Bezlepkový mazanec nikdy nesmí chybět na našem velikonočním stole. Z této dávky upečete dva pěkné kousky.

Ingredience (2 ks)

Těsto

  • 500 g Schär mix B + na podsypání
  • 100 g pohankové hladké Šmajstrla
  • 2 káv. lžičky xantanové gumy
  • špetka soli
  • ½ kypřícího prášku bez lepku
  • 2 jemně strouhané uvařené brambory (cca 150–200 g – varný typ B nebo C)
  • 5 pol. lžic krupicového cukru
  • citrónová kůra z jednoho BIO citronu
  • 1 káv. lžička vanilkového extraktu
  • 7–8 g sušeného droždí
  • 30 g suš. krájených meruněk (spařit horkou vodou, nechat okapat), pak můžete namočit do pálenky
  • 30 g. jabl. křížal posekaných
  • 500 ml mléka nebo rostlinného mléka (mandlové, čirokové, sójové, rýžové)
  • 1 žloutek + 1 vejce do těsta
  • 2 vrchovaté pol. lžíce medu
  • 60 g sádla
  • 2 pol. lžíce Tuzemáku
  • 1 vrchovatá pol. lžíce psyllia zalitá horkou vodou 100 ml (cca 20 minut před mícháním těsta)
  • 50 g mandlí na posyp + žloutek s teplou vodou na potření nebo lžíci sádla rozpuštěnou s lžící medu

Dále potřebujeme

  • pečící papír na plech

Postup

  1. Psyllium zalijeme 100 ml horké vody. Brambory uvaříme, oloupeme a po vychladnutí nastrouháme na jemném struhadle (nejlepší je připravit si je den předem). Do velké mísy prosejeme mouky, přidáme sůl, kypřidlo, xantan, cukr, sušené droždí a suchou směs promícháme vařečkou. Přidáme strouhané brambory, nakrájené spařené meruňky a křížaly, opláchnuté rozinky. Vše zlehka promícháme.
  2. V hrnci smícháme mléko, rum, sádlo, med a vejce, tekutou směs prohřejeme za stálého míchání až se tuk rozpustí. V tekutině rozšleháme pomocí metličky gel z psyllia a vody.
  3. K moučné směsi přilijeme celý objem tekutiny a nejlépe rukou vytvoříme pružné lepivé těsto (zapracovat musíme všechnu mouku, hlavně od okrajů mísy a ze dna). Těsto necháme v přiklopené míse v teple min. 2 hodiny odpočinout (trouba vyhřátá na 50 °C apod.).
  4. Těsto po odpočinku vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na polovinu, opatrně prohněteme a vytvarujeme 2 mazance (ten pro lepší udržení tvaru můžeme vložit do formy na dort, vymazané tukem nebo vyložené pečícím papírem). Nakrojíme kříž a necháme cca 30 minut odpočinout u nahřívající se trouby.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na dně s nádobou s cca 250 ml vody (aby se vytvořila pára) nejprve na 250 °C asi 10 minut bez pomazání a pak snížíme teplotu, potřeme vejcem nebo sádlem s medem, posypeme mandlemi a dopékáme při 200 °C asi 20–30 minut. Pokud pečeme na plechu, je dobré sázet mazance opatrně na horký plech a shora přistříknout vodou. Během pečení (pokud se připéká shora – překryjeme alobalem). Po upečení necháme vychladnout na mřížce.

Komentáře

Zobrazením komentářů souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Další skvělé recepty