Svačinové čirokové bochánky jsou ideální třeba po tréninku. Jedná se o nekynuté tmavé křupavé svačinové pečivo z jednodruhových mouk, díky čiroku protizánětlivé.
Ingredience (10 ks)
Těsto
- 100 g hladké čirokové mouky
- 50 g polohrubé čirokové mouky
- 50 g chia mouky
- 100 g kukuřičného škrobu
- 350 ml podmáslí
- 2 polévkové lžíce pohankové lámanky (nemusí být)
- po jedné kávové lžičce soli, kypřícího prášku, jedlé sody a drceného kmínu
- hrubá sůl a kmín na posypání
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme mouky, pohankovou lámanku, sůl, koření, kypřící prášek a jedlou sodu. Přilijeme celý objem podmáslí a několikrát jemně promícháme vařečkou až se suroviny spojí a vytvoří lepivější těsto.
- Těsto odebíráme navlhčenými dlaněmi, vytvoříme bochánek a plníme do silikonových nebo vymazaných keramických formiček na muffiny nebo do papírových košíčků (alespoň tři v sobě) postavených na plechu. Posypeme kmínem a hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě cca 25 minut.
- Po upečení sundáme opatrně horké formičky s bochánky z plechu na mřížku. Po chvilce je vyndáme z formiček a necháme je na mřížce vychladnout volně už bez formiček.