Buchtičky s krémem
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Buchtičky s krémem

Bezlepkové malé buchtičky nebo velké Honzovy buchty, oboje vykouzlíte z tohoto těsta. Ráno zadělám, odpoledne peču a připravuji k svačině či brzké večeři. Žloutek snadno vynecháte a dáte např. lžičku psyllia rozpuštěnou v 2 pol. lžících vody…

Ingredience (pro 4 osoby)

Těsto

  • 150 g Schär mix B + na pomoučení válu
  • 100 g Jizerka zelená
  • 200 g mandlového mléka (pozor většinou už obsahuje sladkou složku)
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vaječný žloutek (můžete přidat pro žlutější barvu těsta)
  • špetka soli
  • 3 g bezl. prášku do pečiva
  • 4 g sušeného droždí
  • 1 pol. lžíce Tuzemáku
  • 30 g rozpuštěného tuku Stella vegan do těsta + 30 g na pomaštění

Na šodó

  • 500 ml mandlového mléka
  • 2 pol. lžíce cukru moučka
  • 20 g pudinkového prášku bez lepku
  • 1 lžíce Tuzemáku
  • dřeň z jednoho lusku vanilky nebo Alnatura vanilkový cukr

Dále potřebujeme

  • keramická pečící mísa vymazaná tukem Stellou vegan
  • střička s vodou

Postup

  1. Mléko ohřejeme tak na 30–35 °C, přidáme vejce a rum, rozmícháme. V kynoucí míse smícháme mouky, sůl, prášek do pečiva, cukr, přidáme droždí. K sypké směsi přilijeme tekutou část a rukou vyhněteme polotuhé jemné těsto, necháme minimálně 8 hodin odpočívat v lednici…
  2. Po vykynutí necháme těsto z lednice hodinu odpočinout na lince v teple, do těsta přidáme tuk a zapracujeme. Těsto na pomoučené ploše vyválíme v dlouhého hada a nakrájíme na 2 cm kousky, z nich tvarujeme malé kuličky, které sázíme do pečící vymazané nádoby. Zastříkneme vodou a necháme odpočívat 20–30 minut při pokojové teplotě nebo 15 minut v troubě na 40 °C.
  3. Troubu vyhřejeme na statické teplo nejprve na 230 °C. Na dno trouby plochou nádobu s 0,25 l vody. Buchtičky potřeme před pečením rozpuštěným tukem a pečeme na vysokou teplotu cca 10 minut, pak snížíme na 200 °C a dopékáme dalších 10 minut (pokud je trouba zamlžená a zbývá voda v nádobě na dně, pak ji vyndáme po 15 minutách pečení).
  4. Hotové buchtičky necháme chvilku v pečící míse na mřížce vychladnout.
  5. Šodó: Pudink smícháme s cukrem a rumem v odměrce přidáme vanilku. Ohřejeme si všechno mléko. Tak 100 ml teplé mléka (né horkého) přidáme do odměrky a pořádně vidličkou promícháme. Pudinkovou směs vrátíme na sporák do hrnce k teplému mléku a vaříme do zhoustnutí za stálého míchání, aby se pudink nepřipaloval.
  6. Servírujeme na talíř.

Další skvělé recepty