Veganské masopustní koblihy
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Veganské masopustní koblihy

Úžasně jemné a nadýchané jsou tyhle koblihy z univerzálního sladkého těsta na dukátové buchtičky či buchty nebo loupáky…

Ingredience

Těsto

  • 150 g Schär mix B + na pomoučení válu
  • 100 g Jizerka zelená (pokud nesmíte, dejte Schar celý objem nebo Jizerku nahraďte Schar C)
  • 200 ml mandlového mléka (pozor většinou už obsahuje sladkou složku) při celém objemu Schar dejte cca 250 ml
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vaječný žloutek (nemusí vůbec být) Vegan bez žloutku
  • špetka soli
  • 4 g bezl. prášku do pečiva
  • 5 g sušeného droždí
  • kůra z 1 BIO citrónu strouhaná
  • 1 pol. lžíce Tuzemáku
  • 1 pol. lžíce oleje + cca 500 ml na smažení

Dále potřebujeme

  • plech s pečícím papírem
  • pánev s nepřilnavým povrchem
  • na naplnění pikantní džem apod.
  • plnící špička
  • trezírovací sáček

Postup

  1. Mléko ohřejeme tak na 30–35 °C, přidáme rum a případně žloutek, rozmícháme. V kynoucí míse smícháme mouky, sůl, prášek do pečiva, cukr, přidáme droždí. K sypké směsi přilijeme tekutou část a rukou vyhněteme polotuhé jemné těsto, necháme min. 8 hodin odpočívat v lednici.
  2. Po vykynutí vyndáme těsto z lednice, do těsta hned přidáme olej a zapracujeme. Těsto na pomoučené ploše vyválíme na placku na výšku cca 1,5–2 cm. Skleničkou o průměru 6 cm vykrajujeme koblihy (odřezky spojíme a opět vyválíme). Dáme na plech vyložený pečícím papírem, zastříkneme vodou a necháme odpočívat 30 minut v troubě na 40 °C.
  3. V pánvi s nepřilnavým povrchem zahřejeme olej na stupeň 5 (měl by mít cca 140–150 °C), výška cca 1,5 cm. Vkládáme koblihy horní stranou dolů – vždy 5 ks – hladina oleje by měla být do poloviny koblih a měly by plavat. Smažíme cca 2–3 minuty – měly by se nafouknout, pak opatrně obrátíme a smažíme cca 2 minuty.
  4. Necháme okapat na ubrouscích, plníme, cukrujeme a dáváme na talíř.

Další skvělé recepty