Ořechový makovec
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Kynuté těsto zadělávané cuketkou

na kynuté bábovky nebo ořechový makovec
bez lepku, mléka a vajec

Univerzální těsto na všechny nejen letní a podzimní ovocné kynuté koláče, bábovky, chlebíčky. Náplň samozřejmě můžete měnit dle libosti. Lehkost a vláčnost i další dny je zaručena díky mladé cuketě, která nemění chuťové vlastnosti těsta.

Ingredience

Těsto ve třech variantách

  • 200 g Schär B + 100 g Jizerka zelená nebo bez použití 4 g kypřáku využijte kombinace Schär mix B a DF samokypřící nebo 200 g Schär Farine + 100 g Adveni Bake and Cake
  • 50 g cukr krupice
  • špetka soli
  • 1 pol. lžíce strouhané BIO citrónové kůry + 1 pol. lžíce Tuzemáku
  • 4 g bezl. prášku do pečiva
  • 5 g sušeného droždí vlaštovkou
  • 100 g jemně strouhané mladé cuketové dužniny bez pecek (té jemné sušší části)
  • 150–200 ml tekutiny – dávám ⅔ rostlinné smetany na vaření a doliji teplou vodou
  • 50 g bezml. tuku např. Alsan (pouze na vymazání forem) + na bábovku ještě kukuřičnou strouhanku na vysypání

Náplň

  • 100 g mletého máku
  • 100 g mletých nebo strouhaných lískových oříšků
  • 80 g třtinového cukru
  • 200 ml horkého sójového nebo jiného neslaz. mléka
  • skořice a citrónová kůra podle chuti
  • 1 pol. lžíce Tuzemáku
  • příp. kukuřičná strouhanka na dohuštění

Dále potřebujeme

  • pečící nádoba vyložená pečícím papírem

Postup

  1. Mouky smícháme v uzavíratelné míse se solí, kypřícím práškem, cukrem a kůrou, přidáme strouhanou cuketku a prsty ji rozmělníme s moukou. Do směsi přisypeme droždí a opět rukou promícháme. Lehce si rozmícháme v odměrce smetanu a dolijeme teplou vodou na risku 150–200 ml. Tekutinu přidáme do těsta a rukou zapracujeme. Pokud by bylo těsto suché přidáme ještě 50 ml teplé vody a opět rukou zapracujeme, až máme hladké lepivé těsto. Mísu s těstem přikryjeme a dáme na teplé místo kynout cca 1 hodinu.
  2. Připravíme náplň na ovocný koláč – ovoce a drobenku, na ořechový makovec – smícháme všechny sypké suroviny a v kastrůlku přelijeme horkým mlékem cca 3 minuty povaříme, přidáme Tuzemák a příp. dohustíme kukuřičnou strouhankou nebo drcenými piškoty apod… na hustější kaši.
  3. Tukem si vymažeme formu na koláč (20×30 cm) nebo bábovkovou formu, tu ještě vysypeme strouhankou… Na dno trouby dáme hrnec s vodou a troubu roztopíme na 230 °C. Těsto přemístíme buď rovnou do pečící nádoby (koláč nebo ořechový makovec) nebo podsypeme vál moukou, těsto opatrně prohněteme a rozválíme na obdélník o výšce těsta cca 2 cm, potřeme opatrně makovou nebo jinou náplní a zamotáme do válečku, ten opatrně vložíme po obvodu bábovkové formy a přitiskneme konce těsta.
  4. Pokud budeme dělat ořechový makovec tak formu na dlouhý srnčí hřbet vyložíme cca ⅓ těsta a mokrou rukou ho rozprostřeme po celé délce, dáme ořechovo–makovou náplň ½ a zase těsto a druhou polovinu náplně a zbytek těsta, uhladíme opět mokrou rukou. Povrch můžeme potřít zbytkem tuku a posypat oříšky. Necháme přikrytý pod utěrkou 10 minut odpočívat a pak pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut na 230 °C a snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme dalších 10 minut. Koláč o deset minut déle. Stav těsta uvnitř můžeme zkontrolovat špejlí. Bábovku pečeme 15 minut na vyšší teplotu a pak dopékáme cca 30 minut (pokud se připéká položíme na ní kus alobalu. Opět kontrolujeme špejlí.
  5. Pečivo vyndáme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Bábovku po vychladnutí opatrně překlopíme.
Kynutá bábovka s mákem a povidly

Další skvělé recepty