Nevěříte? Tento koláč měla prababička zaškrtnutý ve své ručně psané kuchařce jako sváteční linecký, levný a velmi dobrý. Upravila jsem ho do bezlepkové podoby a musím říct, že uleželý je báječný…
Ingredience
Těsto
- 150 g hladké čirokové mouky + trochu na vál na prohnětení
- 100 g tapiokové mouky nebo hladké rýžové
- 100 g moučkového cukr + 1 s pravou vanilkou (nebo vanilka z ½ lusku)
- 150 g mletých bezmasých škvarků (nejlépe domácích) + 1 pol. lžíce sádla
- 50 ml studeného bezlepkového piva Celia
- kůra z ½ BIO citronu
- 2 káv. lžičky xantanu 10 g
- ½ bezl. prášku do pečiva
- špetka soli, muškátového oříšku, roztlučeného hřebíčku – celkem max. půl káv. lžičky (hřebíčku může být špetky dvě)
- ½ káv. lžičky skořice
- 400 ml dobré pikantní marmelády bez lepku a mléčných komponentů (např. laktózy)
- plátky mandlí na dozdobení (nemusí být)
Dále potřebujeme
- pečící forma na koláč 26–28 cm
Postup
- V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme pomleté škvarky a rukou hněteme těsto, druhou přilijeme celý objem piva a pokračujeme v hnětení, až máme kouličku vláčného voňavého těsta. Těsto zabalíme do igelitového sáčku a necháme alespoň ½ hodiny v lednici odpočinout (může být i déle).
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto prohněte na ploše s trochou mouky. ⅔ těsta buď rozválíme na požadovanou velikost formy nebo dáme těsto rovnou do formy a rukou vytlačujeme do stran a okrajů. Okraje zarovnáme a těsto propícháme vidličkou. Celý objem marmelády rozprostřeme na koláč a rozvrstvíme pravidelně lžící. Pokud chceme koláč mřížkový, tak ze zbytku těsta vytvoříme na pomoučené ploše asi 6 hadů, ze kterých uděláme na marmeládový základ mřížku. Těsto mřížky a okraje potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou vody, posypeme příp. mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě, na střední příčce cca 30 minut do zlatova. Hvězdičky vykrajujeme vykrajovátkem.
- Koláč necháme vychladnout, pocukrujeme a necháme do druhého dne „zatáhnout“ a rozležet, nejlépe přikrytý alobalem. Čím uleželejší tím lepší, ale ON moc dlouho nevydrží…