Je horko a kvásek nám teče po parapetu… Pečivo nestíháme ujídat a já dopékat. Tak jsem sáhla do lepkových receptů, tentokrát inspirace žitnými kváskovými krekry. S malými úpravami jsou tu skvělé chroupací tyčinky třeba na cestu na dovolenou. Jsou příjemně nakyslé a chutnají po opečeném sezamu. Pokud sezam nesnesete, můžete nahradit lněnými semínky a tahini pastu ořechovým či mandlovým máslem nebo kokosovým tukem. I čiroková mouka se dá nahradit jinou jednodruhovou.
Ingredience
Těsto
- 250 g čerstvý kyprý kvásek
- 30 g sezamových semínek
- 30 g lněná mouka zlatá
- 30 g tahini pasty
- 10 g soli
- 80 g čirokové mouky
- 30 g olivový olej
- 20 g vody
Dále potřebujeme
- pečící papír
- váleček
- plech
Postup
- Z kvásku a surovin vyhněteme polotuhé těsto, které rozválíme mezi dvěma pečícími papíry na 2–3 mm vrstvu těsta, krájíme rádýlkem a vzniklé pásky zatočíme opatrně do vrtulek. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10–12 minut při 200 °C.
- Upečené necháme vychladnout na mřížce. Chroupáme samotné jen tak.