Domácí sušenky „pro Katku“

Domácí sušenky „pro Katku“

Počítáte cukr nebo jsou Vaše děti na slané dobroty? Možností a chutí máme na výběr, i pro ty, které mají omezení nejen bez lepku, ale i bez mléka např. vegan sušenky s bílou čokoládou můžete hezky zabalit po jednom jako drobné dárečky pro děti na poslední školní den.

V mém projektu „Recept pro“… byla Katka druhá v pořadí, kdo požádal o něco dobrého sladkého, ale velmi zdravotně dietního. Po dlouhém výčtu alergenních potravin jsme se dohodly na přípustném složení sušenek. Přiznám se, že se povedly až na potřetí, ale když chutnaly i zapřisáhlým odpůrcům zdravé a dietně chudší stravy, asi na nich něco bude…

Ingredience

Těsto

  • 100 g třtinové panely (výborné přírodní a zdravější sladidlo – sušená třtinová šťáva včetně třtinové melasy)
  • 130 g Alsan tuk nebo kokosového oleje v pevném stavu
  • 100 g mouky z hnědé rýže
  • 100 g rýžového škrobu
  • 50 g jemných jahelných vloček (v hotových sušenkách křupou jako oříšky)
  • 1 pol. lžíce psyllia rozpuštěná v 7 pol. lžících teplé vody (vytvoří gel)
  • 1 káv. lžička vanilkového extraktu
  • špetka mořské soli
  • 2 g matcha čajového prášku
  • 70–80 g na velmi drobno nasekané bílé rýžové pochoutky (náhrada bílé čokolády)
  • 10 ks na velmi drobno posekaných nesířených meruněk

Dále potřebujeme

  • pečící papír
  • plech
  • razítko na sušenky

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 170 °C. Povolený tuk vyšleháme s panelou do světle hnědé pěny (cca 3 minuty), za stálého šlehání přidáme gel z psyllia, pak extrakt, špetku soli, mouky, vločky a matcha čaj až se vytvoří hladké těsto. Můžeme použít i mixér… Nakonec už jen silikonovou stěrkou nebo rukama vmícháme čokoládovou náhražku a sušené ovoce. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme 20 minut odpočívat zabalené v lednici.
  2. Po odpočinutí nás i těsta, vyválíme těsto buď mezi dvěma pláty potravinářské folie a vykrájíme nebo v ruce tvarujeme placičky o výšce 1 cm, na které přenášíme sušenkovým razítkem různé motivy (pokud se těsto na razítko lepí, je dobré mít při ruce trochu rýžové mouky a razítko vždycky trochu omoučit (konečná výška 0,5 cm).
  3. Sušenky přeneseme na plech a pečeme cca 15 minut. Upečené necháme vychladnout na mřížce. Skladujeme v plechové dóze i několik týdnů.

Komentáře

Zobrazením komentářů souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Další skvělé recepty