Počítáte cukr nebo jsou Vaše děti na slané dobroty? Možností a chutí máme na výběr, i pro ty, které mají omezení nejen bez lepku, ale i bez mléka např. vegan sušenky s bílou čokoládou můžete hezky zabalit po jednom jako drobné dárečky pro děti na poslední školní den.
V mém projektu „Recept pro“… byla Katka druhá v pořadí, kdo požádal o něco dobrého sladkého, ale velmi zdravotně dietního. Po dlouhém výčtu alergenních potravin jsme se dohodly na přípustném složení sušenek. Přiznám se, že se povedly až na potřetí, ale když chutnaly i zapřisáhlým odpůrcům zdravé a dietně chudší stravy, asi na nich něco bude…
Ingredience
Těsto
- 100 g třtinové panely (výborné přírodní a zdravější sladidlo – sušená třtinová šťáva včetně třtinové melasy)
- 130 g Alsan tuk nebo kokosového oleje v pevném stavu
- 100 g mouky z hnědé rýže
- 100 g rýžového škrobu
- 50 g jemných jahelných vloček (v hotových sušenkách křupou jako oříšky)
- 1 pol. lžíce psyllia rozpuštěná v 7 pol. lžících teplé vody (vytvoří gel)
- 1 káv. lžička vanilkového extraktu
- špetka mořské soli
- 2 g matcha čajového prášku
- 70–80 g na velmi drobno nasekané bílé rýžové pochoutky (náhrada bílé čokolády)
- 10 ks na velmi drobno posekaných nesířených meruněk
Dále potřebujeme
- pečící papír
- plech
- razítko na sušenky
Postup
- Troubu si předehřejeme na 170 °C. Povolený tuk vyšleháme s panelou do světle hnědé pěny (cca 3 minuty), za stálého šlehání přidáme gel z psyllia, pak extrakt, špetku soli, mouky, vločky a matcha čaj až se vytvoří hladké těsto. Můžeme použít i mixér… Nakonec už jen silikonovou stěrkou nebo rukama vmícháme čokoládovou náhražku a sušené ovoce. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme 20 minut odpočívat zabalené v lednici.
- Po odpočinutí nás i těsta, vyválíme těsto buď mezi dvěma pláty potravinářské folie a vykrájíme nebo v ruce tvarujeme placičky o výšce 1 cm, na které přenášíme sušenkovým razítkem různé motivy (pokud se těsto na razítko lepí, je dobré mít při ruce trochu rýžové mouky a razítko vždycky trochu omoučit (konečná výška 0,5 cm).
- Sušenky přeneseme na plech a pečeme cca 15 minut. Upečené necháme vychladnout na mřížce. Skladujeme v plechové dóze i několik týdnů.